Savšek: Kot odločijo sodniki, tako je

Kanuist Benjamin Savšek je z dvema odličjema presegel pričakovanja na SP v slalomu na divjih vodah v Deep Creeku.

Objavljeno
21. september 2014 10.55
tlo/savšek
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Deep Creek - Potem ko se je slovenski kanuist Benjamin Savšek na lanskem svetovnem prvenstu v slalomu na divjih vodah v Pragi okitil z bronastim odličjem, je šel sinoči v Deep Creeku še korak dlje z osvojeno srebrno kolajno. Dobro pripravljenost je napovedoval že v svetovnem pokalu z zmago v Tacnu, tretjim mestom na Češkem in še dvema četrtima mestoma, tokrat pa je bil dvajset minut celo svetovni prvak. Francoz z ameriškim potnim listom Fabien Lefevre se je namreč po mnenju enega od treh sodnikov dotaknil vrat in z dvema sekundama pribitka pristal za Savškom, ki je že delil zmagovalne intervjuje, ko je izvedel, da je bil vložen protest ameriške zveze uspešen. Lefevru so torej kazen naknadno umaknili, kar ga je potisnilo pred slovenskega junaka.

»Seveda je razlika, ali si prvi ali drugi. Enkraten občutek je stopiti na najvišjo stopničko, vendar pa ni redkost, da sodniki spremenijo svoje odločitve, velikokrat še 20 minut po tekmi čakamo uradne rezultate, da na videoposnetkih preverijo, kaj se je dejansko zgodilo. Če komu pripišejo kazenski dotik, pa sam o tem ni prepričan, vloži protest, nato preverijo posnetke in včasih tudi spremenijo odločitev. A takšen je šport, nimam kaj,« se je hitro sprijaznil ljubljanski kanuist.

Je bil po njegovem zmagovalec v prednosti, ker je nastopil na domačih tleh? »Ne, mislim, da ne. Toliko so pošteni, ne vem sicer, kaj naj račem, toda tako kot dosodijo sodniki, tako je,« je športno pristavil 27-letni član tacenskega kluba, ki je dve uri pozneje z Luko Božičem in Anžetom Berčičem osvojil še bron na ekipni preizkušnji: »Tega res nisem pričakoval. Za mano je zares pester dan in z dvema osvojenima kolajnama sem presegel pričakovanja. Čeprav ekipni nastop ni bil brezhiben, smo naposled po vnovičnem čakanju na dokončno sodniško odločitev le osvojili odličje, ki sem ga res vesel.«