Savšek v dežju tekmecem vrgel veslo izziva

Uvodni dan SP v slalomu na divjih vodah uspešna peterica Slovencev.

Objavljeno
12. september 2013 22.57
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Praga – Po lepih in tudi sončnih zgodnje popoldanskih urah uvodnega dne na prizorišču 35. svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah je zoprn dež iz minute v minuto bolj namakal udeležence. A dobre volje nikakor ni mogel uničiti Benjaminu Savšku, prvouvrščenemu po kvalifikacijah kanuistov. Med šesterico Slovencev jih je bilo včeraj uspešnih pet.

Poletje v svetovnem pokalu je pozabljeno, za karavano kajakašev in kanuistov se je včeraj začel preizkus leta. Vltava, ki ji je svojo mojstrovino namenil sloviti češki skladatelj Bedrich Smetana, sodi med počasne reke in tudi proga v kanalu še zdaleč ni med najbolj divjimi – vsekakor je vsaj navidezno lažja od finalne bratislavske postaje v svetovnem pokalu kot tudi našega Tacna.

»Toda takšno prizorišče, kot ga imamo na tem prvenstvu, je lahko tudi zelo zahtevno. Garati moraš vseskozi, včasih se ti zdi, da nimaš hitrosti, pa čas pokaže drugače, razlike med tekmovalci so majhne,« je po včerajšnjem uspešnem kvalifikacijskem nastopu (11. mesto) poudaril naš vodilni adut med kajakaši Peter Kauzer. Pred dnevi je v Pragi praznoval 30. rojstni dan, sprostil se je tudi ob vabilu češkega asa, lani srebrnega olimpijca, Vavrinca Hradilka.

»Drži, prav lepo je bilo, ko nas je nekatere 'Vavra' v petek povabil v Trnavko, približno eno uro vožnje oddaljen kraj od Prage. Tam imajo Čehi izbirne tekme pred velikimi tekmovanji, drugače pa gre na vodi že za pravo pustolovščino s 14-metrskim padcem. Če pomislite, da je ta na progi svetovnega prvenstva visok le štiri metre, si lahko predstavljate, da nam ni bilo dolgčas,« se je nasmehnil enajsti iz kvalifikacij.

Pogled k izidom včerajšnjega uvodnega dela med kajakaši razkriva izjemno konkurenčnost domačih reprezentantov, Hradilek je bil že za uvod najhitrejši, kandidaturo za vrh je razgrnil tudi Jiri Prskavec, 4. v kvalifikacijah. V našem taboru bosta danes finale kajakašev napadala še Simon Brus in Martin Albreht.

Slednji z včerajšnjim nastopom še zdaleč ni bil zadovoljen, a vizum za 40 polfinalistov med kajakaši je le ujel. »Razlike so majhne, zelo se bom moral zbrati,« je povedal za začetek najslabši med našo trojico kajakašev. Brus pa je s svojim uvodnim dosežkom napovedal tudi napad na visoke cilje. »Če bom približno tako veslal tudi v polfinalu ter ohranil sproščenost, bo to dovolj za uvrstitev na sobotno sklepno tekmo,« je ohranil optimizem na prizorišču svojega drugega prvenstva. Pred dvema letoma je bil v Bratislavi 7.

A slovenske zgodbe na Vltavi po kvalifikacijah kajakašev še zdaleč ni bilo konec. Napočil je čas za kanuiste, med katerimi je zablestel 26-letni reprezentant iz Tacna. Tekmecem je vrgel veslo izziva z najhitrejšim časom kvalifikacij in že nadaljeval svoje prav posebno poglavje v češkem glavnem mestu, saj je tu pred enim letom dosegel svojo edino zmago doslej na tekmah svetovnega pokala, leta 2010 je bil drugi. »Upam, da bo bera dosežkov v Pragi zame še lepša, ko se bom vračal domov po tem prvenstvu,« je bil Savšek zadovoljen, četudi ga je med pogovorom s slovenskimi poročevalci močno pral dež: »Če bi izbiral, bi sicer raje ta vrh v kvalifikacijah prepustil komu drugemu, saj bom zdaj vendarle občutil breme vodilnega, vsekakor pa mi forma napoveduje lep petkov polfinale.«

Podobno kaže zapisati tudi za Anžeta Berčiča, saj se po 4. mestu v kvalifikacijah upravičeno spogleduje z nastopom v finalu in nato tudi tam vrhunskim dosežkom. Popolnega izkupička v slovenskem taboru za uvod v Prago 2013 pa le ni bilo – Luka Božič se z 38. mestom v kanuističnih kvalifikacijah ni uvrstil med trideseterico polfinalistov. V svoji prvi sezoni, kar nastopa med posamezniki, je tako prvič ostal brez napredovanja, a okus bo skupaj s Sašem Taljatom poskusil popraviti med dvojci. Za te, podobno kot za ženski del karavane, se bo na Vltavi tekmovalna zgodba začela danes.