Še druga gladka zmaga slovenskih odbojkarjev

Po Gruziji so slovenski odbojkarji premagali še Latvijo, tudi njo so s terena odpihnili z izidom 3:0 (14, 14, 19).

Objavljeno
25. maj 2017 21.24
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila tudi drugo tekmo na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu. Po Gruziji je v Ljubljani gladko premagala še Latvijo, tudi njo je s terena odpihnila z izidom 3:0 (14, 14, 19).

Časi, ko so se Slovenci mučili s tretjerazrednimi reprezentancami, so že zdavnaj mimo. To so dokazali tudi v obračunu z Latvijo, ki kakovostno za njimi precej zaostaja, in če je pristop pravi, težav ne more biti.

In pristop v prvih dveh nizih, v katerih je selektor Slobodan Kovač v igro poslal udarno sedmerko, je bil tak, kot mora biti. Slovenci so dobro servirali, bili odločni v bloku in zanesljivi v napadu, kar se je seveda pokazalo pri rezultatu. Prvi niz so začeli z vodstvom 8:1, nato pa prednost le večali. Drugi se je začel z rezultatom 4:1, tekmeci so sicer približali na 4:6, toda vprašanje, ali bodo imeli gostitelji večje težave kot v prvem nizu, je hitro dobilo odgovor. Mitja Gasparini in Tine Urnaut sta pridno zbirala točke, razlika je spet začela rasti, na koncu niza je bilo spet 25:14.

Na začetku tretjega niza je priložnost za igro dobil še Alen Šket, ki je zamenjal Klemna Čebulja, Latvijci pa so edinkrat na tekmi povedli. Nekaj časa so bili v prednosti, a le do izida 12:13, ko je slovenski stroj, v katerem so svoje pristavili še Danijel Koncilja, Sašo Štalekar in Gregor Ropret, ki so bili v prvih dveh nizih na klopi, spet začel delovati, tako da tudi v tretjem nizu dvoma o zmagovalcu ni bilo.

Slovenci so dosegli deset blok točk, Latvijci le eno, njihov napad je bil 61-odstoten, latvijski le 35. Ekipi sta bili izenačeni le v sprejemu, ki bi lahko bil na slovenski strani v določenih trenutkih boljši.

V petek varovance Slobodana Kovača čaka prva resnejša preizkušnja na turnirju, pomerila se bo s Portugalsko, ki je ob Belgiji, ta je danes gladko ugnala Gruzijo, najnevarnejši tekmec v boju za prvo mesto.

Latvija - Slovenija 0:3 (-14, -14, -19)
Dvorana Stožice, gledalcev 300, sodnika: Zaharova (Rusija), Isajlović (Avstrija).
Latvija: Ivanovs, Vanags 1, Svans 5, Pekmans 9, Cimoška 5, Sauss 4, Kudrjašovs, Skruderis, Buivids 2, Sorokins 5, Visockis 1, Nazarovs.
Slovenija: Štern, Pajenk 9, Kozamernik 2, Šket 2, Gasparini 15, Kök, Vinčić 4, Štalekar, Koncilja 2, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 17, Čebulj 7.