Še nikoli toliko dela za ACH Volley

Po več kot desetletju, odkar je ACH Volley na slovenskem odbojkarskem tronu, bo prvaka dala šele peta tekma.

Objavljeno
26. april 2017 02.07
Odbojka Calcit- Kamnik - Ach Wolley ball - Ljubljana. V Kamniku 24.4.2017[Odbojka.prvenstvo.Ach Wolley]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Odkar ACH Volley serijsko osvaja naslove odbojkarskega državnega prvaka, mu v finalu še nikdar ni tako trda predla, kakor mu v tej sezoni, v kateri je naletel na zelo razigranega tekmeca. Calcit Volleyball je visoko motiviran po osvojenem pokalu in lačen nove ligaške lovorike po skoraj desetletju in pol dolgi suši. 

Ljubljančani se bodo, če v četrtek zmagajo, do 13. zaporedne krone dokopali mukoma, niti enkrat v minulih 12 sezonah se namreč ni zgodilo, da bi finalno serijo odločila šele peta tekma. ACH Volley se je v sedmih poskusih do ligaške lovorike dokopal s 3:0 v zmagah, v petih pa s 3:1. V prejšnjih osmih sezonah so serijski šampioni pokleknili zgolj v treh finalni dvobojih, vendar vselej z 2:3. Nazadnje, seveda pred letošnjih finalom, jih je nadigral Salonit na tretji tekmi finala v sezoni 2007/08, tedaj s 3:0.

A Kamničani se na tekmečevo statistiko požvižgajo. V manj kot dveh tednih so favorizirane nasprotnike dvakrat »skalpirali« s po 3:1, enkrat pa klecnili šele po skrajšanem petem nizu, s čimer dokazujejo, da so psihično močni in predvsem ostro nabrušeni za dvojno krono, s katero bi si zagotovili tudi vstopnico za kvalifikacije za ligo prvakov. Calcit na ligaško zvezdico čaka že od sezone 2002/03, ko se je veselil tretjič zapored, tedaj so bili v igralskem kadru tudi zdajšnji trener Gašper Ribič ter Rok Satler in Matija Pleško, »starosti« v zdajšnji zasedbi ACH Volleyja.

»Recept pred odločilno tekmo je preverjen: spet bo treba na parket stopiti kot ekipa in odigrati s srcem. Ne bomo se obremenjevali z zmago, pomembno bo le, da odigramo, kakor znamo, potem bo vse mogoče. Trener verjame v nas, ne pritiska, kadar ni potrebno, je mojster svojega poklica,« poudarja eden ključnih tvorcev ponedeljkove zmage Calcita, bloker Matic Videčnik, kapetan Andrej Štembergar Zupan pa dodaja: »Če izgubiš niz, a ob tem igraš dobro, greš lahko v naslednjega povsem miren. Mi smo vso tekmo držali konstantno raven igre, nekaj točk smo ujeli po dolgih izmenjavah, kar nas je še dodatno dvignilo.«

Morebitna jutrišnja zmaga Ribičeve čete bi pomenila, da bi odbojkarska Ljubljana, ki se je v prejšnji sezoni okitila z ligaškima trofejama v obeh konkurencah, v tej ostala brez obeh. Vseeno je v glavnem mestu napredek opazen: pri dekletih se je nekdanji Vital, zdaj VolleybalLjubljana, dokopal do malega finala (in v njem priznal premoč goriškemu GEN-I Volleyju), med moškimi pa bo v prihodnji sezoni novinec med elito Črnuče ACH I pod taktirko Marka Brumna, Ribičevega predhodnika na klopi kamniškega moštva.

»Tekmec nas je uspešno lovil v bloku, kar je bila posledica na trenutke slabšega sprejema, po katerem si prisiljen igrati počasneje. Calcit je dokazal, da je taktično zelo močan in da nam jutri ne bo lahko. Imeli bomo prednost domačega parketa, toda v finalnih serijah nikdar ne veš. Odločal bo en dvoboj, podobno kot v pokalu, v katerem so bili Kamničani boljši. Upam, da jim vrnemo,« je po ponedeljkovem porazu strnil misli libero branilcev naslova Jani Kovačič, trener Zoran Kedačič pa ga je dopolnil: »Breme zmage, ki si ga naložimo, ne vpliva dobro na nas. Po dveh zaporednih tekmečevih točkah popustimo, namesto da bi se še bolj borili. Željo moramo pretopiti v zbranost in razmišljanje o tem, kako igrati dobro odbojko.«