Še pika na »i« Žbogarjevi sezoni: SP na Novi Zelandiji

Trener Devotti: Vasilij sodi v najboljšo svetovno peterico, zelo dobro prenaša pritiske, zna se osredotočiti na jadranje.

Objavljeno
23. november 2015 12.33
OLY-YACH-SAMFIN-HEATS-DAY2/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Takapuna - Na Novi Zelandiji se je s sobotnim slovesnim odprtjem začelo svetovno prvenstvo jadralskega razreda finn, tekmovalce pa prvi plovi čakajo jutri. V konkurenci je tudi najuspešnejši Slovenec Vasilij Žbogar, ki je na prizorišče odpotoval že oktobra, zdaj pa ga čaka še zadnji letošnji izziv v ostri konkurenci, ki se bo potegovala za še štiri olimpijske vozovnice. Izolan jo ima že v žepu, zagotovil si jo je na lanskem svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v Santandru.

Žbogar je po vrnitvi s predolimpijske regate v Riu treninge nadaljeval v Valencii in na Gardskem jezeru, konec prejšnjega meseca pa odpotoval v Takapuno in tam opravil še zadnje priprave in se spoznal s tamkajšnjimi razmerami. »Zelo sem zadovoljen, da smo tako zgodaj prišli sem, sam smo lahko v miru pripravili jadrnico in opremo, nato pa veliko trenirali, kar je bilo nujno, saj so razmere zahtevne za jadranje. Precej je vala, malo vetra, ki pa hitro menja smer, tudi vreme se bliskovito spreminja,« je pojasnil prekaljeni Primorec.

»Konkurenca je res ostra, tudi so vsi letos najboljši, tudi serijski zmagovalec Giles Scott in najprepričljivejši z nedavnega finala svetovnega pokala v Abu Dhabiju Ivan Kljaković Gašpić. Za mesta med najboljšimi bo res treba dobro jadrati, dobro pripraviti opremo, vse bo moralo biti popolno,« je še pristavil Žbogar, ki pa konkretnih napovedi ni želel dajati. Namesto njega je to storil njegov trener Luca Devotti: »Vasilij sodi v najboljšo svetovno peterico, zelo dobro prenaša pritiske in pomembnost velikega tekmovanja, zna se osredotočiti na jadranje. Ne vem, ali lahko zmaga, ga pa pričakujem med najboljšimi. Prizorišče je zahtevno, pomembna bo telesna moč, Vasko pa po poškodbi reber še ni stoodstotno nared. Od njega prej pričakujem odličje v Riu kot v Takapuni.«