Še trije slovenski čolni v polfinalu SP

Kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat in kajakašici Eva Terčelj ter Urša Kragelj so napredovali v polfinale SP.

Objavljeno
19. september 2014 21.29
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Deep Creek - Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah so bili v kvalifikacijah uspešni trije izmed štirih slovenskih čolnov.

Kanustični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat si je polfinale zagotovil s petimi dotiki vrat in skupno 15. časom kvalifikacij (118,54). Na prvih treh mestih so bile francoske posadke, najhitrejša sta bila Pierre Labarelle in Nicolas Peschier (108,67), druga sta bila Gauthier Klauss in Matthieu Peche (112,23) in tretja Pierre Pico in Hugo Biso (113,97).

»Dotiki so pač del tega športa, v prvi vožnji sva odpeljala dobro, edino v srednjem delu sva imela nekaj težav. V drugi vožnji sva bolj kot ne čez celo progo zamujala, vožnja se nama je podrla. Za polfinale se morava dobro pripraviti, pogledati posnetke, izboljšati in popraviti napake od danes. Če jih bova popravila, lahko odpeljeva boljšo vožnjo. Ta proga je za dvojce precej zapletena, treba je veliko nastavljati čoln, ampak se da. Zdaj v drugi vožnji sva se preveč ustavljala na protitočnih vratih, v tem primeru te tok odnese, treba je iti bolj na vrata,« je po tekmi dejal Božič.

Njegov partner v dvojcu Taljat je dodal: »Ta napetost je zdaj mimo, v nedeljo bo lažje tekmovati in napadati. Danes veva kje sva delala napake, zdaj jih morava le odpraviti. Imela sva nekaj težav na progi, v nedeljo pa bo treba odpeljati tekoče in brez napak ter dotikov. Malo sva tudi utrujena, saj je proga dolga kar 115 sekund, po navadi 10 ali 15 sekund krajša.«

Terčeljeva in Kragljeva v polfinalu

V konkurenci kajakašic sta napredovali Eva Terčelj s 17. časom (116,56) in Urša Kragelj z 19. časom (117,20), neuspešna pa je bila Ajda Novak na 41. mestu (128,78).

V kvalifikacijah je bila najboljša Španka Maialen Chourraut (111,45), druga je bila Francozinja Emilie Fer (112,04), tretja pa Nemka Melanie Pfeifer (112,42).

Terčeljeva je bila zadovoljna le s svojo prvo vožnjo: »Na tekmi je precej drugače kot na progi za trening, občutki so drugi. Prva vožnja je bila danes še v redu, a ker sem bila malo nervozna, ni bilo pravih občutkov. V drugo sem skušala popraviti napake, narediti vožnjo brez dotikov, a mi ni uspelo, zato moram vožnjo analizirati in peljati čim boljše na nedeljski tekmi. Dobro sem se pripravila na to prvenstvo, tako se tudi počutim.«

Urša Kragelj je svoj nastop ocenila takole: »Proga je bila precej podobna tisti na treningih, a kvalifikacijska vožnja je svoja zgodba. Na prvi sem pazila, da bi bila vožnja čista, a ni bila ne hitra, ne tekoča in lepa. V drugo sem poskusila bolj spustiti čoln, a sem naredila napako, ki pa ni bila prehuda, glavno je bilo, da se uvrstim naprej.«