Se v soboto obeta neuradni rekord v maratonu?

Proizvajalec športne opreme Nike bo s tremi vrhunskimi tekači na krožni stezi poizkušal premagati mejo dveh ur.

Objavljeno
04. maj 2017 23.07
Britain London Marathon
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Monza - Nike je obljubil, da bo sobota za ljubitelje atletike poseben dan. Napovedal je, da bo skušal uresničiti svoje cilje in postaviti nov svetovni rekord v maratonu, kjer bi se tekač spustil pod magično mejo dveh ur. Poskus naj bi se v italijanski Monzi začel ob 5.45 po srednjeevropskem času.

Trenutni svetovni rekord v maratonu znaša 2:02:57, leta 2014 ga je v Berlinu postavil Kenijec Dennis Kimetto, Nike pa je v projekt privabil kenijskega olimpijskega prvaka Eliuda Kipchogeja, Eritrejca Zersenayja Tadeseja in Etiopijca Leliso Desisa.

Magično mejo dveh ur na klasično distanco 42,195 kilometra bodo skušali na prostem popraviti v praktično laboratorijskih razmerah. Vse tri maratonce svetovnega kova bodo ob poskusu spremljali znanstveniki in zdravniki, a kot svetovni rekord novi čas bržkone ne bo priznan, saj bodo "zajce", tiste, ki narekujejo ritem, menjavali, kar pa po pravilih Mednarodne atletske zveze ni dovoljeno.

Nov rekord bodo tekači skušali postaviti na 2400 metrov dolgi krožni progi, teka pa ne bo mogla spremljati javnost, bo pa na voljo spletni prenos v živo.