Še vedno čuti, da lahko zmaga na vsaki tekmi

Peter Kauzer se bo ob današnjem začetku EP v Tacnu odločno lotil lova na 13. kolajno na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
01. junij 2017 01.14
Nastop Petra Kauzerja v polfinalu, Rio De Janeiro, Brazilija 10. avgust 2016 [oi,brazilija,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Kaj lahko zaželimo lastniku 12 kolajn z največjih tekmovanj, dvakratnemu svetovnemu prvaku, nekdanjemu evropskemu šampionu in srebrnemu z lanskih OI? Trdno zdravje in da bi nadaljeval v podobnem ritmu. Tudi Peter Kauzer si pred današnjim začetkom celinskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu ne želi veliko več.

Domača proga, glasni navijači, med katerimi se bodo gnetli njegovi zvesti sokrajani iz Hrastnika, podpora prijateljev in družine. Vsega je 33-letni slovenski as že vajen, a vedno znova ga prevevajo posebni občuti, ko se bliža nastop v Tacnu. In nič drugače ni pred današnjimi kvalifikacijami kajakašev. Že jutri jih čaka moštvena tekma, najboljši posamezniki pa se bodo v soboto udarili v velikem finalu.

»Ko sem izvedel, da bo letošnje EP pri nas, sem se zelo razveselil. V Tacnu sem bil drugi v Evropi že pred 12 leti, tukaj sem dosegel štiri zmage v svetovnem pokalu, nazadnje lani v finalu sezone. Lagal bi, če bi rekel, da mi proga ne ustreza, pa vendar je tako specifična, da moraš imeti nekaj sreče z brzicami. Ob zelo podobnem veslanju ti lahko prinesejo tudi od dve do tri sekunde razlike,« pravi Peter Kauzer in priznava, da so spomini na Tacen 2005 in prvi veliki uspeh v karieri zelo megleni. Prekrili so jih številni še prijetnejši dogodki in tudi misli na naslednje izzive. Danes ga čaka nov spopad z olimpijskim prvakom, Britancem Joejem Clarkom, ki ga je v Riu prehitel za pičlih 17 stotink, zlatim na SP 2015 in EP 2016 Jirijem Prskavcem iz Češke, ter s številnimi mojstri iz drugih držav. Med njimi ne manjka kandidatov za odličja, toda »Kapsl«, kot od majhnih nog pravijo Kauzerju (in tudi njegovemu očetu in trenerju Petru st.), vsakomur priskoči na pomoč in deli nasvete.

»Ničesar ne skrivam. Tudi najhujšemu tekmecu bom z veseljem pomagal. Nikomur ne privoščim napake, prav tako ne sodim med nevoščljive. Vsi treniramo, zato da bi bili najboljši, na koncu pa pomeni več, če si boljši od najboljših, ne pa da zmagaš zaradi napak drugih,« razkriva eden najuspešnejših slovenskih športnikov, ki ima zanimiv »odnos« s tacensko progo.

»Vsaj že 20 let veslam na njej in tudi letos nisem bil kuhan in pečen tukaj. Prišel sem enkrat ali dvakrat na teden, saj do potankosti poznam progo in bi se lahko začel celo dolgočasiti. Je pa nekaj posebnega in te hitro predrami, če se uspavaš. Voda se nenehno spreminja, valovi so vsakič drugačni. Toda če bi pogosteje vadil v Tacnu, ne bi prav nič pridobil,« ocenjuje in pojasnjuje, da v pripravljalnem obdobju ni imel nikakršnih težav ali poškodb. Počuti se dobro in sproščeno, v že skoraj poletnih razmerah uživa v čolnu in komaj čaka na prvi uradni štart v sezoni. Pa bo razočaran, če mu ne bo prinesel kolajne?

»Ne bom, če mi bo uspel nastop, kot si ga želim, a ostal praznih rok. Če mi bo načrte prekrižala napaka, in upam, da mi ne bo, pa bom pošteno jezen. Nase in ne na nikogar drugega. Za zdaj pa se še vedno čutim sposobnega zmagati na sleherni tekmi. Konkurenca je podobna kot v prejšnjih letih, na koncu moraš pokazati, kar znaš, in počakati, kaj bodo storili drugi. Takrat vidiš, ali si še vedno tako dober, ali so leta naredila svoje. Skrivnosti ni: najprej nas čakata dva kvalifikacijska nastopa, v soboto polfinale in nato še finale. Počasi želim stopnjevati ritem in v finalu prikazati takšno veslanje kot lani ob zmagi v Tacnu, osvojitvi 4. mesta na EP v Lipovskem Mikulašu in seveda srebra na OI, pa tudi na marsikateri tekmi prej,« razmišlja Kauzer.

Na največjih tekmovanjih je doslej osvojil 12 kolajn, po šest med posamezniki ter v moštvenih nastopih z Andrejem Nolimalom, Dejanom Kraljem, Juretom Megličem in Simonom Brusom. Letos bosta po daljšem sušnem obdobju kajakaških »tercetov« njegova partnerja več kot desetletje mlajša Žan Jakše in Martin Srabotnik. Lahko jutri pripravijo nov podvig? »Zakaj pa ne? Zasedba je drugačna, toda tako Žan kot Martin sta si zaslužila mesto v reprezentanci in sta konkurenčna. Vsi trije se moramo le dobro ujeti in imeti malo sreče,« je prepričan Peter Kauzer.