Sedem dopinških grešnikov na SP v Moskvi

Na atletskem SP v Moskvi je bilo sedem tekmovalcev pozitivnih na dopingu, a nobeden od nosilcev kolajn.

Objavljeno
21. september 2013 10.45
ATHLETICS-WORLD/
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Monaco - Svetovno prvenstvo v atletiki v Moskvi bo ostalo v spominu po primanjkljaju novih svetovnih rekordov in številu odkritih primerov atletov, ki so oddali pozitiven vzorec na v športu prepovedane snovi za povečanje vzdržljivosti in zmogljivosti. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je sporočila, da je bilo v Moskvi sedem atletov pozitivnih.

Na veliko zadovoljstvo mednarodne krovne svetovne organizacije med dopinškimi grešniki ni bilo nosilcev kolajn na prvenstvu. Najboljši izid je med dopingiranimi športniki dosegel Ukrajinec Roman Avramenko s petim mestom v metu kopja, sicer pa je bil pozitiven na prepovedan anabolični steroid testosteron.

Ob Ukrajincu so pri kršitvi protidopinških pravil zasačili Afganistanca Massouda Azizija, ki mu sicer snov nandrolon, gre za prav tako anabolični steroid, ni kaj prida pomagala, saj je izpadel že v kvalifikacijah teka na 100 metrov, Kazahstanka Ajman Kožahmetova, 27. v hoji na 20 km je bila pozitivna na testosteron in EPO, Iranec Ebrahim Rahimian, 52. v hoji na 20 km, je bil pozitiven na EPO, tekmovalec Gvatemale Jeremias Saloj, 33. v maratonu, je bil prav tako pozitiven na EPO, pozitivni pa sta bili tudi sprinterki na 200 metrov, ki sta kljub goljufanju z uporabo nedovoljenih sredstev izpadli že v kvalifikacijah. Gre za Ukrajinko Jelizaveto Brizgino (drostanolen) in Turkmenistanko Jeleno Rjabovo (anabolični steroid testosteron).

Mednarodna zveza je ob tem še sporočila, da so omenjene tekmovalce njihove domače zveze že kaznovale oziroma suspendirale.

Na prvenstvu v Moskvi so testirali skupno 538 atletov, 132 pa je opravilo test pred začetkom prvenstva. Mednarodna atletska zveza je ob tem v Moskvi zbrala tudi 1919 vzorcev krvi od udeležencev tekmovanja za njihove biološke potne liste.