Šel na vse ali nič in dobil – nič

Sašo Bertoncelj šesti na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki, Teja Belak sedma.

Objavljeno
24. april 2017 02.17
iza-Gimnastika
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Dve kolajni je doslej na evropskih prvenstvih osvojil slovenski telovadec Sašo Bertoncelj, zato zanj na teh tekmovanjih štejejo v veliki meri zgolj uvrstitve na zmagovalni oder. S tem v mislih se je finala v Cluju lotil na vse ali nič in dobil – nič. Po napaki je zasedel 6. mesto, medtem ko je bila Teja Belak, ki ni imela velikih pričakovanj, na preskoku sedma.

Dan po uspešnih kvalifikacijah, ki jih je med 99 nastopajočimi na konju z ročaji končal na 3. mestu, je Bertoncelj na treningu preizkusil nekoliko težjo različico sestave, z dvema desetinkama višjo izhodiščno oceno (16,100 : 16,300). Za las jo je izvedel in tedaj sta s trenerjem Sebastijanom Piletičem odločila, da bo z njo poizkusil v finalu, če bo pač razplet pred njim takšen, da bo nujno potrebna za kolajno. In bil je, tedaj (in tudi na koncu) tretjeuvrščeni Harutjun Medinjan je imel oceno 14,833, Bertoncelj je denimo v kvalifikacijah dobil natančno desetinko manj. »Ugotovil sem, da zgolj težja sestava vodi h kolajni. To bi bila najvišja izhodiščna ocena v finalu. S Sebastijanom sva si rekla, da greva na vse ali nič. Zame nekaj šteje le kolajna, finalov sem pač zbral že res veliko,« je svoje razmišljanje pojasnil Bertoncelj, ki nato sestave ni najlepše izvedel, dokončno pa se mu je zataknilo pri seskoku, za katerega mu je preprosto zmanjkalo moči.

»Že pred nastopom sem vedel, da bo šlo na tesno, proti koncu me je vidno pobiralo. Glavni vzrok za napako je, da mi manjka teden do dva dela na telesni pripravljenosti. Kdor ne poizkusi, ne ve, ali bi mu uspelo ali ne,« je mirno dejal 32-letni Gorenjec, prepričan, da bi mu dober seskok zagotovil kolajno, precej pa v dvomih, da bi ga lahko lažja sestava popeljala med najboljšo trojico, saj strožji sodniški kriteriji vendarle prinašajo nekoliko višje odbitke. »Ne verjamem, da bi lahko s kvalifikacijsko sestavo prišel do zmagovalnega odra, v vsakem primeru pa mislim, da je bila moja odločitev prava. To je vaja za velike tekme, moram z njo nastopati, ker mi bo enkrat gotovo prinesla, kar si želim. Ne očitam si, da sem poizkusil, rekel sem si, če bo, bo, če ne, pač ne. Veliko bolj bi se grizel, če bi nastopil z lažjo sestavo in osvojil 4. mesto ter se ob tem zavedal, da sem imel možnost, ki je nisem izkoristil,« je še dodal Bertoncelj, na koncu seveda vendarle razočaran, saj je bila kolajna pač njegov cilj.

Na konju je sicer v finalu prišlo do redko videne napake. Najboljši tekmovalec na tem orodju v zgodovini Krisztian Berki, ki je bil absolutni favorit za zmago, je namreč dobil odbitek treh desetink, ker je za orodje poprijel prepozno, kar je zelo nenavadno. Ena od teorij sicer je, da se mu čas ni začel odštevati od predvidene pol minute, ampak ga je imel na voljo manj, kar ob vseh težavah, ki so jih imeli prireditelji (v letu 2017 denimo niso zmogli objaviti rezultatov na moški kvalifikacijski dan, ampak dan kasneje ...), ne bi bilo niti najmanj čudno. Vsi Madžarovi protesti so bili zaman, na koncu je zaradi te kazni osvojil »le« 2. mesto, za Davidom Beljavskim.

Drugi slovenski finalni nastop v Cluju je minil veliko bolj po pričakovanjih, potem ko je Teja Belak že vnaprej ocenila, da za boj za najvišja mesta nima nobenih možnosti. Razen če bi pač tekmice serijsko padale. A niso in Belakova, ki je prav v soboto dopolnila 23 let, je z dvema korektno izvedenima skokoma zasedla 7. mesto. »Nisem razočarana. Zadovoljna sem, da sem naredila, kar sem morala. Ta skoka sta za kolajno prelahka,« je črto pod prvenstvo potegnila Belakova, katere najvišja uvrstitev na EP tako ostaja 4. mesto iz Moskve 2013.

Naslednja preizkušnja čaka telovadce od 12. do 14. maja, ko bo Koper gostil tekmo svetovnega izziva.