Šele Francoz spet podžgal odbojkarsko evforijo

Mladi odbojkarski selektor Stephane Antiga na Poljskem od osovraženca do superjunaka.

Objavljeno
23. september 2014 01.32
Poland Brazil Volleyball Worlds
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Katowice – Športna Poljska je v transu. Če kje, ima ravno v tej evropski deželi odbojka kultni status, kar je bilo več kot očitno na moškem SP, iz katerega so prireditelji znali narediti spektakel. Predvsem uvodni in finalni dvoboj premikata organizacijske mejnike na velikih odbojkarskih tekmovanjih.

Prav zato jih ni bilo malo, ki so Poljakom pred fanatičnim domačim avditorijem privoščili zlato odličje, prvo po štirih desetletjih suše. In res: z izjemo poraza proti zmagovalcem svetovne lige Američanom je domača zasedba, domala nespremenjena v primerjavi z majskimi olimpijskimi kvalifikacijami, ko jo je na kolena spravila Slovenija, navduševala z igrami, stopnjevala nastope in po še drugem skalpu trikratnih zaporednih šampionov Brazilcev evforično dvignila roke v zrak. Med najzaslužnejšimi za uspeh, kakršnih poljska odbojka v zadnjih letih ni bila (več) vajena, je mladi selektor, Francoz Stephane Antiga, ki je oktobra lani na stolčku nasledil ikono Andreo Anastasija, ki je pogorel na vsej črti. Antiga se je igralsko upokojil šele letos spomladi, po osvojitvi naslova poljskega prvaka z Belchatowom, in je vlečni konj voza številnih mladih trenerjev, še včeraj aktivnih igralcev, med katerimi je tudi Luka Slabe.

»To je šele začetek moje trenerske kariere, ki bo zahtevna in naporna, saj sem si že uvodoma letvico postavil visoko. Bliskovit uspeh me je presenetil. Ne morem verjeti, kako so se fantje spopad(a)li s pritiskom domačega parketa,« je poudaril 38-letni Antiga, ki si je tik pred prvenstvom bes domače javnosti prislužil s črtanjem muhastega prvega zvezdnika Bartosza Kureka. Uradno zaradi slabše forme, ptički na vejah pa so čivkali, da si je tako zagotovil mir v hiši, saj je Kurek nepopravljiv zdrahar. Med SP se je zamera navijačev do selektorja talila, danes njegove poteze ne problematizira nihče več.

V moštvo, polno individualne kakovosti, je vrnil ekipni duh. »Nismo mogli verjeti, kako nabrušeni so bili fantje, nobene dodatne spodbude niso potrebovali. Kot mlad trener sem se ravno tega najbolj bal, toda dokopati se do takšnega dosežka je lažje, kot braniti ga,« se zaveda mladi Francoz, ki je v finalu potegnil zadnjega aduta iz rokava: podajalcema je naročil, naj čim več žog usmerita na »fanta iz ozadja«, mladega Mateusza Miko, ki je popolnoma presenetil tekmečevega selektorja Bernardinha in njegove izbrance.

»Najbolj sem vesel, ker se po odličnem brazilskem začetku nismo vdali, ko pa je stekel še naš servis, sem zares začel verjeti v zmago. Igralcem sem dejal, naj z začetnega udarca pritiskajo in tvegajo še bolj, kar se je obrestovalo, saj so brazilski sprejemalci povsem 'padli',« je še dodal Antiga in končal: »Sanje so se uresničile. Za to smo garali ves turnir. Pred finalom sem fantom dejal, da jih čaka tekma kot vsaka druga. Izkazali so se kot prava ekipa.«