Selektor Kovač prvič videl, kar je želel videti

Slovenci na prvem turnirju drugega kakovostnega razreda svetovne lige v Južni Koreji trikrat zmagali in oddali le tri nize.

Objavljeno
05. junij 2017 03.01
Janez Porenta
Janez Porenta
Seul – Že ob lanskem ognjenem krstu v svetovni ligi, ki so jo odprli najnižje, v tretjem kakovostnem razredu, so si bili slovenski odbojkarji enotni, da je glavni cilj preboj v elito v dveh letih. Glede na prikazano na prvem letošnjem turnirju druge ravni v Južni Koreji so na zelo dobri poti. V treh dneh so odigrali tri dvoboje in iztržili tri zmage s tremi oddanimi nizi.

Tako po sobotnem dvoboju z Južno Korejo kot nedeljskim s Češko so bili v našem taboru bolj zadovoljni kot po uvodni zmagi nad Finsko, ki pa ni bila lepa na pogled. Proti nizkoraslim gostiteljem turnirja (to je primanjkljaj velike večine azijskih reprezentanc) je lahko prišel do izraza čvrst slovenski blok, ki je tudi sicer eno glavnih orožij izbrancev Slobodana Kovača, tokrat pa je bil uspešen kot le redkokdaj in je tekmeca pri mreži ujel kar 22-krat.

Temu primerno dobro razpoložen je bil po dvoboju selektor: »Prvič smo pokazali takšno odbojko, kot jo želim videti v tej reprezentanci. Odlično smo servirali in zbrali ogromno blokov, pomembno se mi zdi izpostaviti tudi disciplino v igro. Le uvodoma nam je manjkalo zbranosti, a smo se po vodstvu tekmecev vrnili v igro in prišli do zelo pozitivnega rezultata. Na trenutke kljub dobremu bloku obramba ne deluje, če pa obranimo, nimamo dobrega protinapada. Ves čas nam manjka celota, vseeno sem lahko zadovoljen.«

V isti sapi je Kovač priznal, da ga je presenetila prevetrena korejska začetna postava, na katero svojih izbrancev ni mogel pripraviti, zato so se bržkone uvodoma še lovili. Dan pozneje ga češki selektor Miguel Angel Falasca, nekdanji vrhunski španski podajalec, z izbiro igralcev ni mogel presenetiti, drži pa, da na voljo nima več zvezdnikov takšnega kalibra, ko sta bila denimo še pred leti korektorja Jan Štokr ali David Konečny. Sta pa zato v slovenski majici počivala podajalec Dejan Vinčič in kapetan Tine Urnaut.

Najboljši proti Češki

Njuni menjavi, Gregor Ropret in Alen Šket, sta bili med najopaznejšimi na parketu. Prvi je odlično razigraval napadalce, ki so bili polovično uspešni, drugi je bil z 21 točkami najučinkovitejši mož v dvoboju. Vse je že dišalo po tem, da bo tekme gladko konec po treh nizih, a je naše fante visoka prednost v končnici tretjega (23:19) uspavala do te mere, da so Čehom dovolili doseči šest zaporednih točk na servis rezervnega blokerja Vladimirja Sobotke in iztržiti vsaj častni niz.

»Tekma s Čehi, ki so neugoden nasprotnik, je bila naša najboljša na tem turnirju, škoda pa po nepotrebnem izgubljenega tretjega niza. Ves čas smo bili v prednosti in imeli pobudo, v končnici pa nismo znali zaključevati napadov. Tega si ne smemo več dovoliti. Smo pa že v četrtem delu spet odigrali tako, kot je treba,« je poudaril Ropret, Kovač pa ga je kratko in jedrnato dopolnil: »Z začetnim udarcem smo opravili dober posel, v polju smo se dotaknili veliko žog, so imeli pa Čehi izjemno visok blok.« In ravno blok je bil edini segment, v katerem naši fantje včeraj niso dominirali, čemur pritrjuje tudi razmerje – 6:12.