Senzacija slovenskih odbojkarjev, evropski prvaki na kolenih

Slovenski odbojkarji so EP na Danskem in Poljskem začeli zmagovito, s 3:1 so odpravili favorizirane Srbe.

Objavljeno
20. september 2013 15.56
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Herning - Slovenski odbojkarji so zmagovito začeli svoje peto evropsko prvenstvo. S 3:1 v nizih so bili senzacionalno boljši od branilke naslova, favorizirane Srbije, ki je niso pred tem še nikdar spravili na kolena. To je šele tretja zmaga naših fantov na prvenstvih stare celine, novi selektor Luka Slabe pa je ognjeni krst na največjih tekmovanjih opravil z odliko. Jutri čaka njegove izbrance v danskem Herningu dvoboj s Finsko (18), ki je danes s 3:1 odpravila Nizozemsko, predvsem po zaslugi kar 23 uspešnih blokov. Neposredno v četrtfinale sicer napreduje zmagovalka skupine, zadnjeuvrščena gre predčasno domov, druga in tretja ekipa pa bosta morali v repešaž. Za podobno senzacijo kot Slovenci so že prvi dan prvenstva poskrbeli tudi Nemci, ki so brez oddanega niza s parketa odpihnili olimpijske zmagovalce Ruse, predvsem po zaslugi noro učinkovitega korektorja Györgyja Grozerja, ki je vpisal 21 točk ob kar 71-odstotnem napadalnem izkoristku.

Prvi niz Slovenci izgubili v končnici

Kolaković uvodoma na parket ni poslal najboljše postave, ki jo ima na razpolago, saj je na klopi pustil prvega podajalca Vlada Petkovića in blokerja Dragana Stankovića, prednost je ponudil mladima Nikoli Jovoviću (21 let) in Srečku Lisincu (21). Slabe je kolebal le na mestu organizatorja igre, začel je Gregor Ropret, Dejan Vinčič je obsedel na klopi. Na prvi tehnični odmor so s točko prednosti odšli Slovenci, tekmeci so tri od prvih sedmih točk vknjižili na račun napak pri začetnem udarcu naših fantov. Srbi so na servis Nikole Kovačevića zmogli tri točke zapored in ušli z 11:9, Slabe je poskusil njihov nalet ustaviti s polminutnim odmorom. Z asom Matevža Kamnika so njegovi izbranci prvič pobegnili na +2 (14:12), aktualni evropski prvaki pa so odgovorili s štirimi zaporednimi točkami. Ko je mladi korektor Aleksandar Atanasijević vpisal že svojo peto točko, so bili Srbi že tri točke spredaj. A slovenska vrsta se ni vdala, izid je poravnala na 18. točki in polminutni odmor je moral vzeti še Kolaković. V ključnih trenutkih je Atanasijević prispeval as in Srbom spet zagotovil nekoliko udobnejše vodstvo. Po vodstvu z 21:20 je Kolaković k servisu poslal blokerja ACH Volleyja Milana Rašića, ki je zapečatil slovensko usodo, tudi z enim asom. Zadnjo točko je tekmecu z neposrečenim prvim tempom podaril Kamnik.

Zasuk po menjavi podajalca

Drugi niz so Slovenci odlično začeli in na servis Gasparinija, ki je dodal tudi as, ušli s 3:0. Vrnil je Atanasijević in moštvi sta bili spet skupaj (3:3). Na prvi tehnični odmor so naši fantje odšli z dvema točkama zaloge. Slabetova četa je vseskozi vodila, dokler ni z neposredno točko s servisa Srbom zasuka zagotovil Atanasijević. Naši fantje so sicer še enkrat pobegnili s 13:12, nato pa je Kovačević z dvema asoma povsem omajal njihov sprejem. Selektor Slabe je poskušal z menjavo najšibkejšega člena Klemna Čebulja, na parket je poslal Andreja Flajsa. Po zaostanku z 18:20 je selektor poskusil še z zamenjavo podajalca, vstopil je Dejan Vinčič. Po neubranljivem servisu Gasparinija je bilo spet izenačeno na 21. točki, Kolaković je slovenski nalet prekinil z odmorom, ko so naši fantje ušli s 23:22, pa še z drugim. Kamnik, ki je v uvodnem nizu zadnjo točko podaril tekmecem, jo je tokrat z uspešnim blokom svoji ekipi, v nizih je torej bilo 1:1.

Slovenci zadržali uvodno prednost

Tretji del je z eksplozivom v roki načel Gasparini, primazal tri ase zapored in poskrbel za takojšnjo udobno prednost 5:1. Kolaković je bil prisiljen zamenjati organizatorja igre, na parket je stopil Vlado Petković. Do 14:10 so Slovenci vodili za štiri točke, po napaki v napadu Gasparinija so tekmeci prepolovili zaostanek in prisilili Slabeta, da je vzel polminutni odmor. Na 15. točki je bil izid že poravnan, na drugi tehnični odmor pa so z blokom Atanasijevića na Gaspariniju odšli evropski prvaki, ki se jim je posrečil delni izid 14:7. Kapetan Tine Urnaut, med najboljšimi možmi dotlej na igrišču, je znova poskrbel za slovensko vodstvo. Slabetovi izbranci so vodili že z 21:19, na servis je vskočil Rašić in poskrbel za novo izenačenje. Končnica je bila slovenska, ključni trenutek je bil uspešen blok Urnauta na Atanasijeviću.

Po drugem tehničnem odmoru srbska igra razpadla

V četrti niz je Kolaković vendarle štartal z najboljšo šesterko, prvič je na parket stopil tudi udarni bloker Dragan Stanković, ki je hitro dosegel točko s penala. Po asu tekmečevega korektorja so Slovenci izgubljali že z 2:5, Slabe je vzel prvi odmor, a je Atanasijević vrnil s še drugim asom. Ob -6 (3:9) je selektor iz rokava potegnil še zadnjega aduta, Gasparinija je zamenjal rezervni korektor Alen Šket. Po vodstvu z 10:3 se je Kolakovićevi vrsti ustavilo, tik pred drugim tehničnim odmorom so bili Slovenci, ki jih je na tribunah spremljala lepa skupina navijačev, le še dve točki zadaj. Na 16. točki je bil izid izenačen, Kolaković se je moral poslužiti odmora. Po 17:17 so Slovenci na servis kapetana Urnauta zmogli delni izid 4:0, tekmeci so nizali napako za napako, igra jim je razpadla, naši fantje pa so se zasluženo veselili najslajše zmage doslej.

Slovenci dosti boljši v napadu in pri sprejemu

Slovenci so res naredili več neizsiljenih lastnih napak kot tekmec, znova so si jih kar 18 privoščili pri servisu, in zmogli nekoliko manj asov, so bili v vseh drugih pogledih boljši od Srbov. Z osmimi bloki je ob mreži blestel Alen Pajenk, v napadu so bili učinkoviti tako korektor Mitja Gasparini kot sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj (ta si je sicer privoščil kar šest napak pri sprejemu), skoraj brezmadežno je svoje delo opravil tudi libero Miha Plot. Pri tekmecih se je v ključnih trenutkih roka zašibila prvemu napadalnemu adutu Aleksandru Atanasijeviću, ki si je privoščil kar deset spodrljajev pri začetnem udarcu, manjkal pa je učinek izkušenega Miloša Nikića, ki je bil v napadu manj kot četrtinsko uspešen. Kolaković se je prepozno, šele v končnici zadnjega niza, odločil, da ga bo zamenjal z dosti udarnejšim Nemanjo Petrićem.

Slovenci so se tako veselili še druge športne zmage nad Srbi v dveh dneh, po košarkarjih se je še večji skalp posrečil tudi odbojkarjem. Izbranci Luke Slabeta pa morajo danes doseženo potrditi z zmago nad Finsko, ki jih je - tako kot Srbija - po petih nizih ugnala na zadnjem EP na Dunaju. Priložnost torej za še drugo maščevanje v dveh dneh. Vendar, pozor, tudi Finci so danes zmagali, s 3:1 so odpravili Nizozemsko, vpisali pa so smrtonosnih 23 blokov!

SLOVENIJA : SRBIJA 3:1 (20:25, 25:23, 25:22, 25:19)

Herning, dvorana Jyske Bank Boxen, gledalcev 820, sodnika Labasta (Češ) in Ivanov (Bol).

Slovenija: Pajenk 12 (4 napad + 0 asov + 8 blokov), Gasparini 17 (13+4+0), Kamnik 6 (3+1+2), Plot (L), Urnaut 15 (14+0+1), Ropret, Čebulj 12 (12+0+0) - prva postava; Flajs, Šket 2 (2+0+0), Vinčič 2 (1+1+0), J. Pokeršnik, Vidič.

Srbija: N. Kovačević 17 (13+4+0), Jovović, Nikić 5 (4+0+1), Atanasijević 21 (15+4+2), Podraščanin 6 (4+0+2), Rosić (L), Lisinac 6 (4+0+2) - prva postava; Petrić, Vl. Petković 1 (0+0+1), Stanković 3 (3+0+0), Rašić 1 (1+0+0); Starović ni igral.

Najboljša: Tine Urnaut (Slovenija); Srečko Lisinac (Srbija).

Napad (v %): 49:45; sprejem (v %): 60:46; bloki: 11:8; asi: 6:9; napake: 37 (18 servis + 9 sprejem + 10 napad) : 32 (17+7+8).

 

DRUGA TEKMA V SKUPINI C

Finska : Nizozemska 3:1 (-23, 22, 25, 20)