Slabe: Napredek je očiten

Odbojkarska reprezentanca v desetih pripravljalnih tekmah do osmih zmag.

Objavljeno
15. september 2013 22.33
18.6.2011Maribor, Slovenija.Tine Urnaut in Ales Fabjan, SLO, med tekmo z Veliko Britanijo, ki so jo Slovenci dobili.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Glede na prikazano v pripravljalnem obdobju lahko slovenska moška odbojkarska reprezentanca na skorajšnje EP na Dansko in Poljsko odpotuje optimistična, visoko motivirana in brez skrbi. No ja, selektor Luka Slabe se je znašel v skrbeh, toda sladkih – kar težko bo namreč iz štirinajsterice potnikov v Herning izluščil udarno sedmerko.

Še največ težav bo imel pri izbiri prvega korektorja (na razpolago bo imel Mitjo Gasparinija in Alena Šketa), podajalca (Dejan Vinčič, Gregor Ropret) in libera (Miha Plot, Jani Kovačič), povsem zacementirani pa se zdita blokerska (Alen Pajenk, Matevž Kamnik) in sprejemalska linija (Klemen Čebulj, kapetan Tine Urnaut).

Slovenci so sicer v pripravljalnem obdobju odigrali deset obračunov, njihov izplen pa je spodbuden: osem zmag in dva poraza. Na kolena so vsaj enkrat spravili prav vseh šest tekmecev, med njimi tudi peterico udeležencev letošnjega EP na čelu z Bolgarijo, ki potihem napoveduje celo naskok na stopničke. Večina nasprotnikov je bila iz njihove kakovostne ravni, naposled so pred dnevi dvakrat sneli skalp še Belgijcem, in to v dveh različnih postavah.

Selektorja lahko veseli dejstvo, da so njegovi izbranci v zadnjih tednih temeljito izbrusili blok – kar 21 uspešnih poskusov se je nabralo v obeh tekmah z Belgijo – in stabilizirali napad, še vedno pa si fantje privoščijo vse preveč napak, predvsem pri začetnem udarcu. Jasno je, da z mlahavim servisom v Herningu ne bodo imeli česa iskati, zato pritiskajo na vso moč, kar se jim pogosto (sploh ko sproži eksplozivna desnica Mitje Gasparinija) tudi obrestuje, številni spodrsljaji so torej zgolj kolateralna škoda. In seveda dokaz, da je prostora za napredek še dovolj.

Belgijci so reprezentanca, ki gojijo eno najhitrejših iger v Evropi. Da jim je slovenski blok zmogel slediti, je torej dober znak. »V primerjavi s turnirjem v Hočah je viden napredek. Zbranost je vse boljša, dvignili smo hitrost, delujemo dosti bolj atletsko. Prihajamo torej na želeno raven,« poudarja Slabe, ki še vedno ni sporočil, koga od 15 igralcev, na katere je računal v pripravljalnem obdobju, bo pustil doma. Skoraj zagotovo bo to sprejemalec, če vzamemo za izhodišče prijateljska dvoboja z Belgijci, očitno Jan Planinc, ki ga tokrat ni bilo zraven.

Slovence v prvem delu prvenstva v Herningu čakajo tri tekme v treh dneh, najprej v petek z branilko naslova Srbijo. Tamkajšnji selektor Igor Kolaković je že določil potnike za Dansko, nekoliko presenetljivo je iz kadra izločil tudi slovenskim privržencem odbojke dobro znanega čudežnega dečka Uroša Kovačevića, ker ga »bolj potrebujejo mlajše reprezentančne selekcije«.