Slabe: S Finci bo še težje kot s Srbi

Slovenske odbojkarje po veličastni zmagi nad Srbijo danes (18.00) na EP čaka tekma s Finsko.

Objavljeno
21. september 2013 12.48
SLOVENIJA LJUBLJANA 14.12.2012 LUKA SLABE TRENER ACH VOLLEY FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Herning - Po sijajnem uvodu in zmagi nad evropskimi prvaki selektor slovenske odbojkarske reprezentance Luka Slabe svojim varovancem na EP ni dovolil evforije. Dobro se zaveda, da se je prvenstvo šele začelo in da bo za končni uspeh oziroma izpolnitev ciljev potrebno pokazati še veliko znanja. Že danes, ko se bodo pomerili s Finsko.

»Priigrali smo si dobro osnovo, ki pa jo bo treba potrditi in še nadgraditi. Zaenkrat nismo storili še ničesar. Če bi primerjal našo zmago s košarkarskim prvenstvom, bi rekel, da smo storili nekaj takega kot slovenski košarkarji v tekmi s Španijo. Za izpolnitev ciljev pa bo treba biti še boljši. Proti Srbiji smo bili dovolj dobri, da smo jih premagali, ne vem pa, če bo to dovolj še za kaj večjega. Morali bomo biti bolj kompaktni, bolj konkretni in bolj moški,« je Slabe ostal na realnih tleh.

Mladi trener se je namreč zavedal, da so slovenski odbojkarji proti Srbiji naredili tudi veliko napak. »Gregor Ropret in Klemen Čebulj sta prvič začela tako tekmo, vsi so se zavedali, da je vložek velik, vsi bi radi Srbijo premagali. Ne vem pa, če so bili sploh sigurni, da to lahko naredijo. Hvala bogu, da so to spoznali, preden je bilo prepozno,« je dejal Slabe in svojim varovancem zauklazal, naj hitro pozabijo na dobljeno tekmo ter se pripravijo na nov obračun.

To pa bo tekma s Finsko, še eno reprezentanco, s katero imajo Slovenci neporavnane račune. Skandinavci so jih v boju za četrtfinale premagali na prejšnjem prvenstvu, boljši pa so bili tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre. Vseeno so prepričan, da lahko pridejo do nove zmage. Pričakujejo izenačeno in negotovo tekmo.

Da so Finci v dobri formi, se je lahko prepričal slovenski strokovni štab, ki si je ogledal dvoboj med Finsko in Nizozemsko. Finci so ga dobili predvsem po zaslugi bloka in pametnih servisov. »Finci so delali tisto, v čemer so najboljši. Vso tekmo so trdno stali kot ekipa, pokazali so tudi njihovo že znano emocionalnost. Z blokom in dobro organizacijo igre so potolkli tekmeca, lahko sem se prepričal, da nas čaka težje delo kot proti Srbiji,« je opozoril selektor, a vseeno ostal mnenja, da so premagljiv nasprotnik.

»Srbi se radi igrajo, ko so v težkih položajih, ne igrajo na silo, to pomeni, da moraš biti z blokom in obrambo discipliniran. Finci so veliko bolj udarni, če bi nam stekel blok, bi to lahko bil plus za nas, če pa ne bomo disciplinirani, pa se bodo žoge odbijale. Veliko bo spet odvisno od servisa. Če bomo uspešni pri izvajanju začetnih udarcev, bomo s tekmeci lahko igrali,« je še dejal prvi mož reprezentance, ki bi si z novo zmago z izidom 3:1 ali 3:0 najbrž že zagotovila prvo mesto v skupini C in neposredno uvrstitev v četrtfinale.