Sladke skrbi selektorja Slabeta

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je le teden dni pred začetkom EP dvakrat odpravila še Belgijce.

Objavljeno
14. september 2013 01.53
jsu/Odbojka
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Maribor - Natanko teden dni pred začetkom evropskega prvenstva na Danskem in Poljskem je slovenska moška odbojkarska reprezentanca zapečatila obdobje pripravljalnih tekem z dvema zmagama nad Belgijo. Končni izplen je nadvse spodbuden: v desetih dvobojih so izbranci selektorja Luke Slabeta vpisali kar osem zmag, na kolena so spravili vseh šest tekmecev, tudi peterico udeležencev letošnjega prvenstva, med njimi Bolgare, ki odkrito merijo celo na odličje.

A doseženo v prijateljskih obračunih Slovencev ne sme zavesti, navsezadnje tudi vsi trije tekmeci v Herningu - Srbija, Nizozemska in Finska - očitno dvigajo formo in bodo na EP prišli optimalno pripravljeni. Vseeno pa sta dve zmagi s po 3:1 nad Belgijci pozitiven signal in lepa popotnica za četo selektorja Slabeta, ki je očitno tudi že določil udarno sedmerko, ki si bo v Herningu prislužila največjo minutažo.

Oba dvoboja z Belgijci so začeli bloker Alen Pajenk ter sprejemalca Klemen Čebulj in Tine Urnaut, večina ostalih reprezentantov pa si je pravično razdelila minutažo. Vseeno naj bi imeli na prvenstvu prednost podajalec Dejan Vinčič pred Gregorjem Ropretom, bloker Matevž Kamnik pred Matejem Vidičem, korektor Mitja Gasparini pred Alenom Šketom in libero Miha Plot pred Janijem Kovačičem. Izjemna izbira na vseh igralnih položajih pa lahko Slabetu povzroča zgolj sladke skrbi.

V uvodnem dvoboju z Belgijo v okviru praznovanja 85-letnice delovanja OK Fužinar Metal Ravne so gostitelji s kar devetimi asi blesteli pri začetnem udarcu, solidni pa so bili pri sprejemu (55 %), napadu in bloku (8). Točkovna pogača je bila razdeljena tako, kot se v odbojki najbolj »spodobi«: daleč spredaj je bil korektor (22 točk), za njim oba sprejemalca, vsak od njiju je sam vpisal več točk kot oba blokerja skupaj, podajalec je prispeval svoj pičel delež. Ključen je bil zadnji niz, v katerem so Belgijci, tudi zmagovalci letošnje evropske lige, vodili že s 17:14, nato pa so Slovenci na krilih fantastične publike in učinkovitega Gasparinija v končnici zmogli zasuk.

V drugi tekmi se je izkazal organizator igre Gregor Ropret, ki je odlično razigraval soigralce, obenem pa prispeval za podajalca zavidljivih šest točk. Tokrat je bil Slabe lahko zadovoljen z igro svojih izbrancev na mreži (kar 13 blokov) in v napadu (polovični izkupiček), malo manj pa s številom neizsiljenih lastnih napak, kar 24 se jih je nabralo, od tega 15 pri začetnem udarcu. Scenarij je bil sicer podoben kot v prvem medsebojnem obračunu: v zadnjem nizu so Belgijci v končnico prišli s prednostjo dveh točk (19:17), nato pa popustili, v finišu je tehtnico na domačo stran nagnil najučinkovitejši v slovenskem taboru Alen Šket.

SLOVENIJA : BELGIJA 3:1 (-22, 22, 19, 23)

Ravne na Koroškem, gledalcev 600, sodnika Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).
Slovenija: Pajenk 8, Gasparini 22, Kamnik 6, Plot (L), Vinčič 1, Urnaut 15, Čebulj 15 - prva postava; Flajs, Šket 1, D. Koncilja, J. Pokeršnik, Vidič, Ropret, J. Kovačič (L); Belgija: Depestele 3, Deroo 14, Verhees 10, Van De Voorde 12, Verhanneman 8, Tuerlinckx 6, Derkoningen (L) - prva postava; Van Der Dries 7, Verschueren, Coolman, Dejonckheere (L), Klinkenberg, Claes, van Walle.

SLOVENIJA : BELGIJA 3:1 (18, -21, 17, 22)

Maribor, Športna dvorana Lukna, gledalcev 0, sodnika Miklošič in Lavrenčič (oba Maribor).
Slovenija: Pajenk 13, Šket 18, Urnaut 15, Vidič 8, Ropret 6, Kovačič (L), Čebulj 9 - prva postava; Flajs 6, Gasparini, Kamnik, Plot (L), Vinčič, D. Koncilja; Belgija: Van der Dries 24, Deroo 6, Coolman 3, Dejonckheere (L), Verhees 5, Van de Voorde 3, Verhanneman 13 - prva postava; Verschueren, Depestele, Klinkenberg, Claes, Van Walle 1, Tuerlinckx, Derkoningen (L).