Slavljenka Tanja Žakelj želi le zasluženo darilo

Gorska kolesarka Tanja Žakelj je v svetovnem pokalu le še dirko oddaljena od naslova prvakinje.

Objavljeno
14. september 2013 01.55
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Ko je lani zaključila povprečno sezono in se brez kluba znašla na razpotju, si Tanja Žakelj niti v sanjah ni mogla predstavljati, da bo leto dni za tem tik pred skupno zmago v svetovnem pokalu. Dve zmagi, tretje, četrto in peto mesto je njen letošnji izkupiček na dirkah, 85 točk pa znaša prednost, ki jo ima pred zadnjim soočenjem s tekmicami.

Temu uspešnemu nizu v svetovnem pokalu je Žakljeva letos dodala še naslov evropske prvakinje in peto mesto s svetovnega prvenstva. Izjemen niz priča o tem, da je v tej sezoni zares naredila velikanski korak naprej in si tako želeni skupni naslov tudi najbolj zaslužila. Toda nosilka bele majice (oblekla jo je že po krstni zmagi v Novem mestu na drugi dirki sezone) bo morala to dokazati še danes (11.30) na zadnji postaji. V Hafjellu, ki prvič gosti svetovni pokal, bo njena prva naloga, da pazi na najbližjo zasledovalko Čehinjo Katerino Nash. Morala bo paziti, da ji ne pobegne na eno od vodilnih mest, ki tudi prinašajo največ točk. Če bi namreč Nasheva zmagala, bi morala biti Žakljeva druga, da ubrani naslov.

Preračunavanja točk se je pred dirko lotil vodja ekipe Tine Mahkovec, tudi eden zaslužnejših za njen vzpon med najboljše. Med dirko bo preračunaval točke in jo o stanju njenih tekmic sproti obveščal. »Bomo videli, kako bo potekala dirka, vse se lahko hitro obrne. Vem, da bo najtežje, če bo Nasheva v vodilnem položaju. Vsekakor jo bom imela ves čas na očeh in pazila, da mi ne uide. Vseeno pa želim tudi dirkati, ne le nadzorovati tekmic,« je pred poletom na Norveško razmišljala slovenska kolesarka.

Čeprav neznansko uživa v svojih uspehih, se vendarle že veseli, da si bo kmalu oddahnila od tekmovalnega stresa. Po SP si je vzela nekaj časa za počitek, nato pa vestno trenirala naprej za zadnjo dirko, pred katero jo je vendarle dejala nekoliko večja nestrpnost. »Utrujenosti za zdaj še ne čutim, tega si ne dovolim. Zadala sem si načrt in izpolniti ga moram do konca. Vse je v glavi,« je še dejala delovna Idrijka, ki jo na Norveškem čaka nova zahtevna preizkušnja, polna tehničnih pasti. Tako brutalna kot na SP v Južni Afriki? »Niti ne, čeprav je proga precej tehnično zahtevna. Podlaga je podobna kot na Rogli, na Pohorju. Na nekaterih odsekih s koreninami bo treba podrobno naštudirati linijo. Tudi skalnatih delov je nekaj, ampak so naravni in ne preveč zahtevni. Del je speljan skozi kolesarski park, tam bo dirka hitra in tekoča. Prepričana sem, da ne bo enostavno,« je še priznala.

Resda si pred sezono ni predstavljala, da lahko postane najboljša na svetu, toda po nekaj mesecih osvajanja vrhunskih rezultatov se zaveda, da si naslov res zasluži. Brez olepševanj je tudi pribila, da bi bilo morebitno razočaranje ob izgubljeni zadnji bitki veliko. »Poraz bi bolel. Bolj kot na SP, kjer je le ena dirka, na kateri se lahko vrstni red na vrhu hitro obrne. Tu gre za niz tekem. Sem na odlični poti in mislim, da smo si ta uspeh zaslužili. Vsi: jaz, ekipa, moji neverjetni navijači, ki bodo tudi na Norveškem z menoj. Vsi skupaj komaj čakamo, da gre tudi to mimo, da proslavimo odlično sezono. A treba je dobro odpeljati še eno dirko,« je še dejala Žakljeva, ki bo ta konec tedna v vsakem primeru slavljenka. Praznovanje 25. rojstnega dne bo v nedeljo z najlepšim, a trdno prigaranim darilom, še toliko slajše.