Slovenci brez izgubljenega niza odpihnili še Portugalsko

Slovenski odbojkarji v kvalifikacijah za EP kažejo zelo dobre predstave, tokrat so s 3:0 odpravili še Portugalsko.

Objavljeno
26. maj 2017 21.20
Odbojka Slovenija:Srbija
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Stožice  -Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacijske skupine C za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji s 3:0 premagala Portugalsko. Za slovenske odbojkarje je bila to tretja zmaga na turnirju v Stožicah, kjer se bodo v soboto, ob 17.30, pomerili z Izraelom.

Slovenski odbojkarji se na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na SP 2018 niso pretirano oznojili, saj so bili Gruzijci in Latvijci zanje prešibak nasprotnik. Drugačna tekma se je obetala s Portugalci, ki so v uvodnem krogu resda gladko izgubili z Belgijo, a so v kvalifikacijah za EP 2015 dvakrat namučili slovenske odbojkarje. Reprezentanci sta se do zdaj med sabo pomerili trinajstkrat, desetkrat je bila boljša Slovenija, zadnjo medsebojno tekmo pa je v že omenjenih kvalifikacij s 3:2 dobila Portugalska.

Ob malce slabšem začetnem udarcu slovenskih odbojkarjev so Portugalci po napaki Mitje Gaparinija na servisu na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Zato pa je bilo nadaljevanje niza za domačo ekipo bolj uspešno, z blokoma Alena Pajenka in Tineta Urnauta je povedla z 11:9, po polminutnem odmoru gostov in novi točki Pajenka z 12:9. Po napaki Portugalcev so domačini ob drugem tehničnem odmoru vodili že za štiri točke. Ko je Urnaut na servis Klemna Čebulja zaključil napad za 21:15, se je slovenskim odbojkarjem nasmihala zmaga v uvodnem nizu, vendar so se jim Portugalci na servis Lourenca Martinsa približali na dve točki zaostanka, vse dvome pa je razrešil Gasparini.

V drugem nizu so slovenski odbojkarji s točko Urnauta ob prvem tehničnem odmoru še vodili z 8:6, toda po drugem asu Filipa Cvetičanina so Portugalci povedli z 12:9. Domači selektor Slobodan Kovač je s plominutnim odmorom zaustavil nalet gostov, ki so izkoristili nekaj slabši sprejem Slovencev. Portugalci so na drugi tehnični odmor še odšli s prednostjo dveh točk, vendar sta Dejan Vinčić, nato pa še Alen Pajenk, oba sta bila uspešna v bloku, slovensko ekipo po daljšem času spet popeljala v vodstvo (17:16). Do konca niza je bila nato v prednosti domača ekipa, ki si je vodstvo z 2:0 v nizih zagotovila s Pajenkovimi začetnimi udarci, zadnjo točko pa je dosegel Čebulj.

Pajenk in Čebulj sta bila zmagovita kombinacija tudi ob vodstvu slovenske reprezentance z 8:4 v tretjem nizu, ki so ga Kovačevi izbranci začeli bolj zbrano kot drugega. Zato pa je do manjšega padca zbranosti prišlo po vrnitvi na igrišče, saj so Portugalci izid na deseti točki izenačili. Čeprav je Slovenija po dveh napadih Gasparinija povedla s 17:14, so ob novih težavah na sprejemu nasprotnikom dovolili, da je prišel do vodstva z 18:17. Portugalci so vodili tudi še s 23:22, po novi polminuti odmora pa je bila Slovenija tista, ki je prva prišla do zaključne žoge. Prve in druge slovenski odbojkarji niso izkoristili, zato pa je tretjo kapetan Urnaut.

V soboto bo slovenska reprezentanca v Stožicah igrala z Izraelom, ki je v prvem krogu s 3:2 premagal Latvijo, v četrtek pa z 1:3 izgubil proti Portugalski. Proti trenutno 29. reprezentanci na evropski jakostni lestvici so slovenski odbojkarji, ki so 18 mest višje, igrali sedemkrat, izgubili pa so le prvo medsebojno tekmo leta 1995 na takratnem spomladanskem pokalu.

Slobodan Kovač, selektor slovenske reprezentance: »Portugalci so odprli ta turnir s slabo predstavo proti Belgiji, vseeno pa gre za izkušeno ekipo, ki nastopa tudi v svetovni ligi. Mi smo potrebovali eno težjo tekmo, da ne bi mislili, kako je vse preprosto. Danes nismo odigrali tako, kot znamo, vseeno pa si nismo dovolili izgubiti niza. V ključnih trenutkih smo našli prave rešitve, a čakata nas še dva koraka do konca. V soboto je za nas pomembna tekma, ker je naslednja v nizu, nadaljevati moramo disciplinirano in agresivno.«

Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance: »Danes je bila najbolj pomembna zmaga, ki sem je vesel. Pomembno je bilo, da smo ostajali v igri v vsakem nizu, tudi ko so Portugalci naredili kakšno serijo, mi pa v igri za menjavo nismo bili dovolj konstantni. Vseeno nam je vse uspelo nadomestiti s servisom, blokom in obrambo, kar nam je prineslo zmago. Ta tekma je pokazala, da je naporno igrati vsak dan, biti dan za dnem stoodstotno zbran. Zdaj je na vrsti tekma proti Izraelu, ki jo moramo dobiti, da bi se potem lahko z Belgijo pomerili za prvo mesto.«

 

Slovenija : Portugalska 3:0 (21, 20, 25)

Dvorana Stožice, gledalcev 950, sodnika Isajlović (Avs) in Krtička (Češ).

Slovenija: Pajenk 8, Kozamernik 3, Gasparini 13, Vinčič 4, J. Kovačič (L), Urnaut 16, Čebulj 14 – prva postava; D. Koncilja 1; T. Štern, Šket, M. Kök, Štalekar, Toman (L) in Ropret niso igrali;
Portugalska: Keller 2, Cvetičanin 7, Casas (L), Tiago Violas, Simoes 3, L. Martins 10, Valdir 5 – prva postava; M. Ferreira 7, A. Ferreira 10, Miguel Tavares; Guerreiro in P. Martins nista igrala.