Slovenci doma še nikdar slabše

V Kopru v kvalifikacijah gimnastične tekme za svetovni pokal uspešna le Teja Belak in Sašo Bertoncelj.

Objavljeno
12. maj 2017 23.08
Tea Belak, preskok Koper 12.5.2017 [belak,gimnastika,bpreskok]
Saša Verčič
Saša Verčič
Koper – Nekdaj so slovenski telovadci na domačih tekmah svetovnega pokala vpisovali tudi po deset in več uvrstitev v finale, a ti časi so davno mimo. Ob selitvi svetovnega pokala oz. svetovnega izziva v Koper so v kvalifikacijah zabeležili le dva uspešna nastopa – Teja Belak in Sašo Bertoncelj –, kar je najslabši izkupiček na 13 domačih tekmah doslej.

V slovenskem taboru po kvalifikacijah ni moglo biti zadovoljstva, tudi najboljša naša telovadca, Belakova in Bertoncelj, nista kipela od navdušenja, ne glede na to, da sta si edina zagotovila finale. Ob uvrstitvi med osmerico je pomembna tudi izvedba in pri tem sta imela oba nekaj rezerve. Sploh Bertoncelj, za katerega se je že zdelo, da bo letos še tretjič na treh tekmah svetovnega pokala (oz. izziva) v kvalifikacijah padel, potem ko mu je pri prvini wu klecnila roka, komajda se je obdržal na konju, njegove noge so opletale vsepovsod. »Izkušnje in borbenost, ker doma res nisem želel ostati brez finala, so opravile svoje. Na treningu bi ob takšnih težavah vsekakor skočil z orodja, kaj lahko da tudi na kakšni tekmi v tujini, saj je bilo vse skupaj res na meji padca. Ne vem, kaj se mi letos dogaja na svetovnih pokalih, nikakor mi ne steče. V kvalifikacijah ni pravega občutka in vedno znova se s sestavami borim do konca,« je razmišljal Bertoncelj, ki se je tokrat odločil za precej lažjo sestavo (izhodiščna ocena 15,600), da bi jo le izvedel brezhibno ...

Razumljivo, da je bil lahko zadovoljen zgolj z uvrstitvijo v finale, ki se mu je v Bakuju in Dohi izmuznila iz rok, a danes je nov dan – da je bil včeraj »zgolj« peti, ne šteje. Za začetek bo izhodišču dodal pol točke, tudi ob lepi izvedbi pa ga za sam vrh čaka hud boj. Krisztian Berki je nesporni favorit, včeraj je bil zanesljivo prvi. »Da, vlogo favorita moram prepustiti Berkiju, kar pa ne pomeni, da se vdajam v boju za zmago. Tudi njemu se lahko kaj zalomi, ne nazadnje sem dobro treniral. Če ne drugega, ga bom skušal vsaj ogroziti, je pa cilj vsekakor eno od prvih treh mest,« je napovedal Bertoncelj, zadovoljen, da je koprska tekma močna, še več takšnih si želi. Je pa to posledično pomenilo tudi manj slovenskih finalov.

Le še Teja Belak se je namreč prebila med osmerico in s 3. mestom tudi včeraj dosegla najboljšo slovensko uvrstitev. Pričakovano sta jo prehiteli odlična Brazilka Rebeca Andrade in bronasta z EP Boglarka Devai. Tudi njena skoka bi bila lahko lepša, a Ljubljančanka je imela v zadnjih dneh več težav z njima, saj se je po EP posvetila treningu težjega skoka, potem ko je spoznala, da lahko le to vodi do kolajne na velikem tekmovanju. »Ker mi je šlo s tema skokoma na EP zelo dobro, sem si mislila, da ne bom imela z njima nikakršnih težav, četudi ju ne bom trenirala. A sem se zmotila. Glede na to, kako je kazalo v zadnjih dneh, sem zadovoljna z razpletom, toda v finalu pričakujem lepšo izvedbo,« je ocenila Belakova in potarnala nad sodnicami. »Ugotavljam, da ni pomembna izvedba, ampak težavnost skokov, saj punce dobivamo enake odbitke. Danes sem prvi skok skočila veliko slabše kot na EP, a sem dobila enako oceno. Štejeta zgolj doskok in težina, kaj narediš vmes, nikogar ne zanima,« je ugotavljala 23-letnica, ki jo je najbolj presenetilo, da je na preskoku finale (za las) zgrešila Tjaša Kysselef. Tudi Rok Klavora je bil 9. na parterju, pri čemer ga je iz finala izrinil zadnji nastopajoči, ostali Slovenci pa so bolj zaostali za najboljšo osmerico.

Finale se bo oba dneva (jutrišnji bo minil brez slovenskih nastopov) začel ob 14. uri.