Slovenci nemočni v mavričnem šovu Philippa Gilberta

Belgijec se je pred uspehom na SP vso sezono soočal s kritikami, da je naredil veliko napako, ker je zapustil Omego-Quick Step.

Objavljeno
24. september 2012 12.32
APTOPIX Netherlands Cycling Road World Championship
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Valkenburg – Philippe Gilbert je že nekaj let najboljši na klasičnih dirkah, a na svetovnih prvenstvih nikoli ni imel sreče. Pred dvema letoma ga je na poti k naslovu v zadnjem krogu v Geelongu ujel Jani Brajkovič z glavnino. Lani, ko je bil v življenjski formi, ravninska proga v Københavnu ni bila po njegovi meri. Letos mu v dresu Bmc prav nič ni šlo od nog ...

Zato je naslov svetovnega prvaka obliž na bolj ali manj ponesrečeno sezono, v kateri so v ameriškem moštvu pričakovali, da bo nadaljeval lansko, ko je bil neprekosljivi kralj klasik z ardenskim zmagovitim trojčkom. Vso sezono se je soočal s kritikami, da je naredil veliko napako, ker je zapustil Omego-Quick Step. Čeprav je potreboval zmage, je ostal zvest svoji tekmovalni filozofiji, da ga zanimajo samo največje dirke. Na Vuelti je zgradil formo, ki jo je nato do Valkenburga nadgradil do šampionske ravni.

»Spomini na Geelong in način, kako sem tedaj izgubil naslov prvaka, so še vedno živi. Po svoje so me tudi okrepili, saj se iz najbolj bolečih porazov največ naučiš. Med dirko sem si nekajkrat dejal, da si ne smem privoščiti še ene takšne napake, saj v karieri gotovo ne bom imel deset priložnosti, da osvojim mavrično majico,« je o obračunu s preteklostjo povedal 30-letni Gilbert, ki je lani slavil kar 25 zmag, letos pa na SP šele tretjo. Belgiji je prikolesaril že 26. naslov prvaka.

Valkenburška različica Amstlove zlate dirke za mavrično majico se je sicer razpletla tako, kot zadnja leta nizozemska klasika. Gilbert, zmagovalec Amstla v letih 2010 in 2011, je kot v najboljših dneh v najtežjem delu Cauberga tako silovito napadel, da mu ni mogel slediti niti specialist za tovrstne klance Alejandro Valverde. Bronasti Španec in srebrni Norvežan Edvald Boasson-Hagen sta po dirki povedala, da je bil Gilbertov napad tako silovit, da mu nihče ni mogel slediti. Na vprašanje, kdaj je dojel, da Belgijca ne more premagati, je Španec, odgovoril, da takoj, ko Norvežan ni sledil njegovemu pospešku. Boasson-Hagen pa je dodal, da se je pač osredotočil na srebro, ko je videl, da nima možnosti za zlato.

Slovenci so bili aktivni, saj so pokrili vse pobege do zaključka dirke, a več kot to jim ni uspelo. Ko so najboljši navili ritem do konca, je bil Cauberg po 250 kilometrih vendarle pretežak klanec za prvega moža Božiča, ki je sicer po padcu velike skupine edini med Slovenci ostal v ospredju. Idrijčan je zaostal na Caubergu v predzadnjem krogu.

V cilj so prikolesarili še Jani Brajkovič, Grega Bole, Kristijan Koren in Jure Kocjan. Vsi trije so imeli smolo, da so bili v središču padca, ki je prepolovil glavnino. Luka Mezgec (v ubežni skupini je bil 180 km) in Marko Kump sta odstopila. Slednji zaradi posledic padca. Za oba novinca je bila ena najdaljših dirk v zadnjem obdobju prehuda preizkušnja.

Slovenija za razplet na letošnjem SP ni imela kolesarja za vrh. Božič je nedvomno odličen šprinter, vendar pa v Valkenburgu ni imel možnosti za vidnejši rezultat. Proga bi mu morda ustrezala ob kakšnem drugačnem razpletu, ki pa je bil težko izvedljiv, ker so bili nekateri mojstri klasik preveč lačni zmag. Finiš seveda ni bil zanj. Med šprinterji njegovega kova je bil v ospredju le Nemec John Degenkolb, ki ima za seboj izjemno Vuelto. Oscar Freire, Tom Boonen in Peter Sagan niso bili kos specialistom za ardenske klasike. Bole, ki bi v šampionski formi morda lahko edini sledil zmagoviti trojki, letos nima za seboj tako težkih preizkušenj kot konkurenca, povrhu pa se je večji del sezone ukvarjal s saniranjem posledic operacije žolčnika. Brajkovič je sicer na kratkih klancih napredoval, vendar pa še zdaleč ni konkurenčen mojstrom klasik. Zanj bo primernejše naslednje SP v Toskani, kjer se obeta 7-kilometrski klanec v vsakem krogu.

V slovenskem taboru so bili nad razpletom oziroma 82. mestom Božiča razočarani. Selektor Martin Hvastija meni, da je nastop v Valkenburgu 2012 odraz nastopov v zadnjem obdobju, ko ni bilo ustreznih rezultatov na dirkah World Toura. »Takšna je letošnja realnost. Fantje taktično ne bi mogli bolje dirkati, vendar ni bilo moči, s katero bi se lahko merili z letos vendarle precej boljšimi tekmeci,« je selektor zaokrožil oceno o nastopu profesionalcev.