Slovenci odločno in brezhibno: tretja tekma, tretja zmaga

Na zadnji tekmi prvega turnirja drugega kakovostnega razreda svetovne lige so slovenski odbojkarji odpravili Češko s 3:1.

Objavljeno
04. junij 2017 09.32
Janez Porenta
Janez Porenta

Seul - Slovenski odbojkarji so uvodni turnir drugega kakovostnega razreda svetovne lige v Južni Koreji končali brezhibno - s tremi zmagami v treh dvobojih. Enako kot že minula dva dni so tudi zadnje tekmece Čehe odpravili z enim oddanim nizom, s 3:1 (19, 21, -23, 16), a tudi v tretjem delu so imeli zmago že na dosegu roke.

Vodili so namreč z zelo udobnih 23:19, nato pa so si nekoliko otežili delo. Na nasprotni strani je namreč za servisno črto stopil rezervni bloker Vladimir Sobotka in z začetnimi udarci s tal poskrbel, da je Češka vpisala šest točk zapovrstjo in izvlekla vsaj častni niz, sicer pa turnir končala z dvema porazoma in včerajšnjo nekoliko nenadejano zmago nad Finsko (3:1).

Slovenski selektor Slobodan Kovač se je odločil za dve menjavi v začetni postavi, predvsem je na mestu organizatorja igre standardnega Dejana Vinčiča nadomestil z Gregorjem Ropretom, ki je odlično opravil svoje delo in uspešno razigraval soigralce, ki so bili polovično uspešni v napadu, tekmece pa so prekosili tudi z začetnim udarcem, saj so primazali kar devet asov.

Po drugi strani pa so jim Čehi, za katere že lep čas ne nastopa več korektorski as Jan Štokr, »ukradli« prvino, ki je dan prej odlično delovala proti nizkoraslim Korejcem, torej blok: v soboto so namreč Slovenci mrežo zaklenili kar 22-krat, danes »zgolj« šestkrat, nasprotnik, ki ga vodi nekdanji vrhunski španski podajalec Miguel Angel Falasca, pa dvanajstkrat.

»Turnir je odločilo ekipno delo, moštveni duh, kolegialnost tudi izven igrišča. Nadaljevati moramo v tej smeri, seveda pa lahko igramo tudi še bolje,« je takoj po novi zmagi na kratko strnil vtise Klemen Čebulj, s 15 točkami drugi najučinkovitejši mož v slovenski vrsti takoj za Alenom Šketom (21), ki je tokrat dobil prednost pred kapetanom Tinetom Urnautom.

SLOVENIJA : ČEŠKA 3:1 (19, 21, -23, 16)

Slovenija: Pajenk 12, Šket 21, Gasparini 11, D. Koncilja 6, J. Kovačič (L), Ropret 2, Čebulj 15 - prva postava; T. Štern 8, M. Kök, Toman (L); Kozamernik, Vinčič, Štalekar in Urnaut niso igrali.

Češka: Beer 3, Šulista 2, Finger 13, Holubec 4, Pfeffer (L), Janouch 2, Michalek 12 - prva postava; Džavoronok 7, Hadrava 4, Habr, Sobotka 7; Zmrhal, Galabov (L) in Bartoš niso igrali.