Slovenci v igri mačke z mišjo odpihnili Gruzijo

Odbojkarski selektor Slobodan Kovač je spočil standardne Dejana Vinčiča, Alena Pajenka, Mitjo Gasparinija, Janija Kovačiča.

Objavljeno
24. maj 2017 21.14
odbojka
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenska odbojkarska reprezentanca je upravičila vlogo nespornega favorita in na domačem stožiškem parketu naredila prvega od petih korakov na poti na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji. V igri mačke z mišjo je namreč za uvod v kvalifikacijski turnir s 3:0 (12, 11, 12) odpravila popolno neznanko, eno najslabših reprezentanc stare celine Gruzijo, ki na evropski jakostni lestvici zaseda zgolj 44. mesto (med 49 ekipami), na svetovni pa si deli zadnje, 137. mesto, z - denimo - Bangladešem, Eritrejo, Francosko Gvajano, Tongo in Fidžijem. Jutri, ravno tako ob 17.30, čaka izbrance novega selektorja Slobodana Kovača nekoliko resnejši zalogaj - Latvija.

Naslednik Andree Gianija je, skladno z napovedmi prejšnjih dni, spočil ogrodje ekipe pred pomembnejšimi izzivi, predvsem petkovim s Portugalsko in nedeljskim z Belgijo, in v začetno postavo od standardnih igralcev uvrstil zgolj sprejemalca Tineta Urnauta in Klemna Čebulja ter blokerja Jana Kozamernika. Uvodoma so priložnost dobili še podajalec Gregor Ropret, bloker Danijel Koncilja, korektor Tonček Štern (vsi so legionarji) in mladi libero Triglava Urban Toman. A tudi kombinirana zasedba je bila za vsaj dva razreda boljša od gruzijske, ki nima niti ene reference v evropski odbojki in je svetlobna leta oddaljena od uvrstitve na velika tekmovanja. Dvoboja je bilo konec po pičlih 62 minutah igre.

Že v prvem nizu je bil razkorak med tekmecema gromozanski, čemur zgovorno pritrjujejo tudi statistični podatki (napad 68 %:17 %, bloki 5:1, sprejem 56 %: 27 %, napake 4:8). V nadaljevanju ni bilo nič drugače, domača zmaga pa ni bila pod vprašajem niti za trenutek, vprašanje je bilo le, koliko točk bodo gostje v posameznem niso iztržili. Skupaj so jih zgolj 35, torej manj kot polovico slovenskih, od tega lastnih le 15, še najbolj je bil razpoložen bloker/korektor Miheil Jajvani, ki je vskočil s klopi v zadnjem nizu in prispeval pet točk ob dvetretjinski učinkovitosti. V domači vrsti so točke dosegli vsi, ki so stopili na parket, z izjemo libera Tomana, najbolj razpoložen je bil rezervni sprejemalec Alen Šket z enajstimi.

V prvi tekmi turnirja so Belgijci z gladkih 3:0 (17, 16, 16) odpravili Portugalce in najavili, da bodo resen slovenski konkurent za vstopnico za svetovno prvenstvo. Zvečer si bosta na nasprotnih straneh mreže stala še Izrael in naša jutrišnja tekmica Latvija.

Slovenija : Gruzija 3:0 (12, 11, 12)

Dvorana Stožice, gledalcev 225, sodnika Isajlović (Avs) in Zaharova (Rus).

Slovenija: T. Štern 10, Kozamernik 3, D. Koncilja 6, Toman (L), Ropret 4, Urnaut 4, Čebulj 1 - prva postava; Šket 11, Gasparini 2, M. Kök 8, Štalekar 8; Pajenk, Vinčič in J. Kovačič (L) niso igrali; Gruzija: Ivanišvili 2, Ciklauri, Lobžanidze 2, Čačua, Chomaria 2, Nucubidze 4, Buadze (L) - prva postava; Cincadze, Čoheli, Jajvani 5; Gunjava in Čholarja nista igrala.