Slovenci večinsko opredeljeni za Tour de France

Vsaj štirje slovenski kolesarji bodo julija prihodnje leto nastopili na 100. dirki po Franciji, na Giru se obeta nastop treh.

Objavljeno
02. oktober 2012 16.59
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Naslednje leto bo v znamenju 100. obletnice največje kolesarske predstave, dirke Tour de France. Francozi pripravljajo velik spektakel, ki ga bodo predstavili konec meseca, jasno pa je, da bodo v »veliki pentlji« vsi kraji, ki so pisali zgodovino – od Alp z Alpe d'Huezom, Pirenejev s Tourmaletom in Mt. Ventouxom do Pariza, Bordeauxa in Lourdesa.

Prvič pa bo obiskal Korziko, kjer bodo uvodne tri etape, prvič pa naj bi se kolesarji tudi dvakrat (v isti etapi) povzpeli na Alpe d'Huez. V pričakovanju predstavitve Toura so v Milanu objavili traso Gira d'Italia. Obeta se najboljša zasedba od sredine devetdesetih. Contador se bo sicer odločil po tem, ko bo videl trasi Toura in Vuelte, zato pa so nastope že napovedali lanski zmagovalec Ryder Hesjedal, drugouvrščeni Joaquim Rodriguez in najboljši Italijan Vincenzo Nibali. Blizu nastopu je tudi letošnji šampion Toura Bradley Wiggins, ki si je za cilj zadal zmage na vseh treh velikih dirkah, Giro 2013 mu je s 75 kilometri voženj na kronometer pisan na kožo. Peklenski bo zadnji teden z vzponi na Stelvio (z 2758 m vrh Gira), Gavio, Galibier, tri vrhove Lavareda ter gorskim kronometrom. Letos bo Giro prišel tudi na slovensko mejo: deseta etapa 14. maja se bo končala na Nevejskem sedlu.

Letos je bil na Giru en sam Slovenec – Gregor Gazvoda. Tudi drugo sezono naših kolesarjev na italijanskem krogu ne bo veliko. Večinsko so opredeljeni za Tour. Če bo šlo vse po načrtih, bodo na Touru nastopili štirje – Jani Brajkovič in Borut Božič iz Astane, Kristijan Koren iz Liquigasa, ki se bo po koncu sezone preimenoval v Cannondale, in Gregor Bole (Vacansoleil). Giro imata v mislih Simon Špilak (Katjuša) in Jure Kocjan (Euskaltel).

Brajkovič, ki bo edini med vsemi tako imenovani kapetan, ima že načrt priprav za prihodnjo sezono. Število nastopov bo zmanjšal, zagotovo pa bo izpustil eno od dveh junijskih dirk, na katerih je nastopil letos. Slovenska pentlja bi mu po vseh prvinah zelo ustrezala in bi na njej rad nastopil, koleba pa zaradi Kriterija Dauphine, kjer bodo na sporedu nekateri vzponi s Toura. Če bo preštudiral vse klance, kar ima sicer v načrtu, bo generalko bržkone opravil kar doma. Božič priprav ne bo bistveno spreminjal, se pravi, da bo Tour osrednja točka njegovega sicer obsežnega programa dirk. Koren je dobil novo nalogo. Vso sezono bo spremljal Petra Sagana. To so mu povedali na prvem sestanku. Čeprav mu niso razložili, zakaj so ga izbrali, je na dlani, da se je na vseh dirkah izkazal kot vrhunski pomočnik. Bole čaka na konec letošnje sezone, a tudi v novem dresu nizozemskega moštva bi rad nastopil na Touru. Osrednji del njegovega programa pa bodo zagotovo klasike.

Tudi Kocjana čakajo klasike. Začel bo že januarja v Avstraliji, obeta pa se mu Giro, na katerem naj bi nastopil tudi prvi šprinter sveta Mark Cavendish. Špilak se je Touru za vselej odrekel, ker zelo težko prenaša vročino, kar se je videlo tudi v letošnji sezoni. Osredotočil se bo na enodnevne pomladanske dirke in jesensko svetovno prvenstvo v Italiji. Če bo že moral na tritedensko preizkušnjo, pa si želi Giro. Novinca Marko Kump (Saxo bank) in Luka Mezgec (Argos) bosta za program izvedela prihodnji mesec, obema pa se lahko – tako kot letos Gazvodi (z Ag2R ne bo podaljšal pogodbe) – zgodi, da bosta krst doživela tudi na veliki trojki Tour-Giro-Vuelta. »Tour je po besedah naših profesionalcev WorldToura nekaj več, kot gledalcu pa mi je čedalje bolj všeč Giro. Po prvem delu sezone bo jasno, kam sodim, pričakujem pa, da bom nastopil vsaj na eni tritedenski,« razmišlja o prvem nastopu v elitni konkurenci Mezgec. Po konfiguraciji terena bi mu italijanska dirka najbolj ustrezala. Kump si najbolj želi nastope na dirkah na severu Evrope, Tour pa je prvi med tremi največjimi.