Slovenija dobila novega judoista za najvišje cilje

EP v judu: Adrian Gomboc že prvi dan turnirja razveselil Slovence s srebrno kolajno.

Objavljeno
21. april 2017 01.00
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Varšava – Slovenska judoistična odprava je na letošnjem prvenstvu stare celine na Poljskem že prvi dan šampionata izpolnila osnovni cilj, potem ko se je Prekmurec Adrian Gomboc zavihtel na drugo mesto kategorije do 66 kg. Niz slovenskih uspehov je dolg že neverjetnih 16 zaporednih let.

Zgodba o srebrni kolajni 22-letnika iz Rakičana pri Murski Soboti je dejansko zgodba o športnem uspehu, o prvi uspešni etapi ambicioznega fanta, o katerem bomo v prihodnjih letih gotovo slišali še več. Ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2013 navdušil navijače v Stožicah, je hitro pomiril najbolj evforične: »To ni še nič, najbolje šele prihaja!«

Najbrž se tri leta prej ni zaman preselil v Celje in k trenerju Marjanu Fabjanu, kjer je v režimu ene najtrših trenerskih rok na svetu in z nasveti izkušene Urške Žolnir zorel z nadpovprečno hitrostjo in se predčasno uveljavil tudi v članski konkurenci. Lani je močno opozoril nase z zmago na turnirju za grand prix v Budimpešti, še glasneje je odmeval njegov priimek po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, ko je ob dobrem vtisu naposled zasedel nehvaležno 5. mesto, včeraj je postavil prvo piko na i na velikem tekmovanju.

»Saj sem že prej vedel, da lahko premagam prav vsakogar. Resda sem se boril tudi z lažjo poškodbo, toda to je bil moj dan. Škoda, ker nisem zmagal še v finalu, gotovo mi je ostalo nekaj grenkega priokusa. Ukrajinca dobro poznam, premore veliko več izkušenj, bil je boljši,« je ocenil svojih pet nastopov Gomboc, član celjskega kluba Sankaku. Slovenija je tudi formalno dobila novega judoista za najvišje cilje na največjih tekmovanjih. Gomboc je denimo včeraj nanizal štiri gladke zmage. Po vrsti so mu priznali premoč Portugalec João Crisostomo, Petar Zadro (BiH), Izraelec Baruch Šmajlov in neugodni azerbajdžanski judoist Nijat Šihalizada. Gomboc je na poti do finala nanizal wazari in kar tri dvoboje končal predčasno z iponom! V finalu se je, kot je priznal, spustil v bitko z Ukrajincem gruzijskih korenin, a se mu ni izšlo. Zantarija je zmagal po minuti in sekundi obračuna.

»Kljub temu sem izpolnil svoj cilj, saj sem meril na kolajno. To je moja prva kolajna na tako visoki ravni, toda sledile bodo tudi druge, saj sem še mlad,« je prepričan Gomboc, naslednik judoistov Stanka Topolčnika (1969), Aljaža Sedeja (2009) in Roka Drakšiča (2010, '12, '13, '14, '15, '16), ki so se ovenčali s kolajnami pred njim. Skupaj z judoistkami Slovenci ta čas kotirajo pri 43 skupnih kolajnah na evropskih prvenstvih, tako predstavljajo eno najuspešnejših športnih panog pri nas.

Da naši judoisti sledijo trendu in lahko torej nanje računamo tudi v prihodnje, je potrdil prav Gomboc, ki kljub mladosti pozna zakonitosti svojega športa. »Judo se je delno spremenil. Kazni niso več tako pomembne iz taktičnega zornega kota in danes so mi šla ta pravila prvič letos na roko. Kot kaže, sem najboljši na velikih tekmah in kar naj tako ostane tudi v prihodnje. Tudi Izraelec in Azerbajdžanec, ki sem ju premagal, sta odlična tekmovalca. Azerbajdžanec je za moj način tekmovanja zelo neugoden, a sem ga presenetil z iponom,« je še povedal Gomboc.

Neverjetno, toda Slovenija si je prek Gomboca že zagotovila najmanj eno osvojeno kolajno na 16. zaporednem prvenstvu stare celine. Po euru 2002 v Mariboru, ko sta navdušili rojake Raša Sraka (3.) in Petra Nareks (3.), slovenski judoisti nizajo kolajne na evropskih prvenstvih. Na lanskem EP v Kazanu, denimo, sta bila uspešna Rok Drakšič (3.) in zlata Tina Trstenjak, ki je nato nadgradila uspeh še z velikim podvigom v Braziliji.

Kdo ve, morda je šlo Gombocu odlični tudi zavoljo dejstva, da mu je segrel ozračje na delovno temperaturo klubski »soigralec« Matjaž Trbovc (do 60 kg). Slednji je premagal Nemca Moritza Palfyja, nato je bil zanj premočan evropski podprvak in vodilni tekmovalec s svetovne lestvice Orhan Safarov iz Azerbajdžana. »Imel sem možnosti za kaj več, toda Orhan je zasluženo zmagal,« je priznal Trbovc.