Slovenija ima tri možnosti za Rio

Dvojca Mrak-Macarol ter Žbogar in Vinčec sta slovenska aduta na svetovnem prvenstvu v jadranju.

Objavljeno
15. september 2014 12.13
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Santander – Na svetovnem prvenstvu v jadranju mednarodne jadralne zveze (ISAF), na katerem nastopa 12 slovenskih reprezentantov, bodo delili prve vozovnice za OI v Riu de Janeiru 2016. Slovenija ima tri možnosti za dve kvalifikacijski normi – v ženskem razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol ter v moškem enosedu finnu Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec.

V uvodnih preizkušnjah sta bili v ospredju Mrakova in Macarolova. Po dveh regatah sta članici YC Portorož enajsti. Tretji na svetovni levici sta sicer odlično začeli in bili v svoji predtekmovalni skupini četrti, a sta v drugi regati padli na enajsto mesto. Prvi cilj Slovenk je uvrstiti se med deset držav, ki si bodo prijadrale nastop na OI. V konkurenci je sicer dvajset držav, zato Primorki verjameta, da ne bosta imeli težav. »Najin cilj pa je višji kot le izpolniti olimpijsko normo. Menim, da imava dobre možnosti,« je krmarka Mrakova povedala o željah dobitnic bronaste kolajne z zadnjega EP. V minulem tednu sta se Mrakova in Macarolova pod nadzorom trenerja Tomaža Čopija v Santaderju pripravljali za pomemben nastop. Razmere za jadranje so na severu Španije zelo zahtevne, saj se vremenske razmere z vetrom vred nenehno spreminjajo, na vsakem od šestih različnih regatnih polj pa so drugačni tokovi. Zaradi nepredvidljivih razmer so seveda možna vsakovrstna presenečenja.

Žbogar in Vinčec bosta kvalifikacije za Rio začela danes. Pred prvo regato sta zadržana, ker ne vesta, kako sta pripravljena za najmočnejšo možno konkurenco. Vinčec je sicer pridno treniral, vendar pa ne ve, kam sodi. »Prvič po lanski vrnitvi lahko rečem, da sem nared za tekmovalno jadranje. Vprašanje pa je, koliko sem kakovosten,« je v dvomih 33-letni Koprčan.

Enake dvome ima tudi Žbogar, ki je imel v minulih mesecih veliko težav z zdravjem. Skoraj dva meseca ga je mučila vročina, tako da ni mogel vsak dan trenirati optimalno. Šele pregled na diagnostičnem centru na Bledu je pokazal, da je telesno »pregorel«. Največja Žbogarjeva težava je telesna pripravljenost. V zadnjih dveh tednih treninga v Santaderju, kjer je bil letos sicer dvakrat, je pridobil na moči, vprašanje pa je, ali bo to dovolj za telesno izjemno pripravljene tekmece. »Upam na deseterico oziroma regato za kolajne, zadovoljen pa bi bil z uvrstitvijo med petnajsterico. Navdušen pa bi bil, če bi to prineslo olimpijsko normo,« je pred začetkom regat povedal Žbogar, čigar cilj bo – tako kot tudi Vinčecu – uvrstitev med dvanajst držav, ki si bodo v prvem krogu izbojevali olimpijski nastope. Žbogar se je pritoževal, da zavoljo pomanjkanja treninga ni dovolj vzdržljiv, kar se bo posebej poznalo v močnem vetru. Če bo pihal manj, kakor sicer napovedujejo, mu bo seveda veliko lažje. Izolan upa, da se ga bo Eol usmilil. Absolutni favorit je sicer britanski orjak Gilles Scott.