Sloveniji tudi Južna Koreja in gledalci nista prišla do živega 

Slovenski odbojkarji so v Seulu pred polno dvorano s 3:1 premagali še Južno Korejo na turnirju svetovne lige. 

Objavljeno
03. junij 2017 11.56
N. Gr.
N. Gr.
Seul - Varovanci Slobodana Kovaća so dosegli novo pomembno zmago na prvem turnirju drugega kakovostnega razreda svetovne lige. Po Finski je padla še Južna Koreja.

Južnokorejski odbojkarji so obračun proti Sloveniji začeli agresivno, s prodornimi napadi in dobro igro v obrambi. S tremi bloki in po dveh napakah naše vrste v napadu so gostitelji pred nabito polno dvorano nabirali točko za točko, vodili z 8:3 in z 12:5. Kovač se je odločil za prekinitev, a je Kang Won Lee z dobrimi servisi razliko povečal na 15:8. Po dveh napakah gostiteljev in dveh blokih Pajenka se je razlika zmanjšala na štiri točke (12:16), po borbeni igri Vinčića in uspešnem napadu in asu Čebulja pa so se naši fantje približali že na 16:19. Po asu Kozamernika in bloku Urnauta je razlika znašala le še točko (19:20). Pajenk je še enkrat blokiral, ob dobri igri Kovačiča v obrambi in napadu Čebulja pa je bil izid na 23. točki izenačen. Sledila sta as Pajenka za prvo zaključno žogo in blok Čebulja in Kozamernika za zmago s 25:23.

V drugem nizu smo spremljali podoben začetek kot v prvem, saj so pobudo prevzeli domačini, ki so z dobrimi začetnimi udarci Hongsuka pritiskali na naše sprejemalce, predvsem prek Choija in Junga uspešno zaključevali protinapade ter povedli s 7:3. Zatem so dobro zaigrali tudi naši fantje in z blokom Kozamernika in dvema napadoma Urnauta skoraj že izničili zaostanek (7:8). Ko so tekmeci začeli nekoliko več grešiti, je bilo vodstvo z 11:10 v rokah naših fantov. Ti so si potem privoščili nekoliko slabšo igro v napadu, Južnokorejci pa so se zopet prebili v ospredje, na 15:13. Vodili so tudi ob vstopu v končnico, pri čemer je bili izid na 19. točki še poravnan, po napaki naših odbojkarjev na sprejemu pa se je razlika povečala na dve točki, na 22:20 in 24:22. Čebulj je prispeval napad za 23:22, Slovenci so z blokom prišli do 23. točke, a je bil nato v napadu nezaustavljiv Choi.

Uvod v tretji niz je bil povsem v domeni Slovenije. Vinčić je dobro serviral, po dobri igri v obrambi sta napadalne akcije zaključevala Gasparini in Urnaut (6:1). Po asu Urnauta so Kovačevi varovanci na tehnični odmor odšli z zalogo šestih točk naskoka. V nadaljevanju so bili gostitelji povsem nemočni. Pajenk in Gasparini sta z začetnimi udarci povzročala težave nasprotnikom, delovati je začel še blok, na čelu s Kozamernikom in Čebuljem. Korejska klop je pri 12:4 vzela še drugi odmor, ki pa ni prekinil slovenskega niza (16:4). Kovač je v igro poslal Gregorja Ropreta, namesto Kozamernika je vstopil Sašo Štalekar in takoj dosegel blok za 17:6. V končnici je Ropret zaposlil še Pajenka in Čebulja, niz je pri 25:14 s prodornim napadom s prvega tempa zaključil Štalekar.

Četrti niz je začela enaka postava kot je zaključila tretjega in se po zaslugi bloka in asa Pajenka hitro prebila do vodstva s 4:2. Po slabših sprejemih naših sprejemalcev in prodornih protinapadih Kangwona in Jaesonga pa so s 6:5 povedli tekmeci. V nadaljevanju sta bili moštvi poravnani vse do 10. točke, blok Pajenka in napaka domačih v napadu pa sta našim prinesla še eno vodstvo z dvema točkama (12:10). Južnokorejci se niso predali. Izkoristili so nekoliko slabše zaključke naše vrste, z izjemno igro v obrambi in v protinapadih poskrbeli za preobrat in po dveh blokih Čebulju tudi za vodstvo z 20:17. Napad Pajenka in dober servis Gasparinija sta naše približala na 20:21, Čebulj je s solo blokom prinesel izenačenje. Po novih dobrih začetnih udarcih slovenskega korektorja je Ropret blokiral za vodstvo z 22:21, Čebulj pa za 23:21. Kovač je z odmorom zmedel Leeja, ki je servis poslal v mrežo. A na servisu so grešili tudi naši fantje, nato pa je za zmago s 25:23 z napadom poskrbel Urnaut.

Mitja Gasparini, reprezentant Slovenije: »Moramo se navaditi na to, da tudi če nasprotnik na papirju mogoče ne zgleda zahteven, da temu ni tako. Gre za same zahtevne tekme, ki zahtevajo zbranost skozi celotno tekmo, saj so to ekipe, ki takoj izkoristijo, če malo popustiš. Pridejo do vodstva in potem je vse težje. V naši igri je še kar nekaj stvari, ki jih bo treba popraviti. Mislim, da so še vedno posledica neuigranosti, zadnja dva tedna treniramo na tekmah, saj časa na treningih ni. Prepričan sem, da bomo tudi to popravili, a moramo biti potrpežljivi.«

Slobodan Kovač, selektor Slovenije: »Mislim, da smo prvi put prikazali tako odbojko, ki jo želim videti pri slovenski reprezentanci. Zelo dobro smo servirali, nabrali kar 22 blokov. Pomembna je bila tudi disciplina v igri. Na začetku tekme nam je spet manjkalo zbranosti, ampak kljub velikemu vodstvu tekmecev, smo uspeli izničiti razliko in priti do zelo pozitivnega rezultata. Na trenutke imamo dober blok pa obramba ne funkcionira. Če uspemo braniti, nimamo dobrega protinapada. Ves čas nam manjka celota. Ampak vseeno sem danes lahko zadovoljen.«

Slovenija : Južna Koreja 3:1 (-23, 23, -14, -23)

Slovenija: Štern, Pajenk 15, Kozamernik 4, Šket, Gasparini 16, Kök, Vinčić 3, Štalekar 2, Koncilja, Kovačič, Toman, Ropret 2, Urnaut 23, Čebulj 14. Selektor: Slobodan Kovač.
Južna Koreja: Park 2, No, Bu, Lee M., Lee K. 10, Yoo 4, Lee Su. 9, Choi 14, Song 2, Lee Si., Jin, Park 6, Shin, Jung 12.