Slovenke Franciji niso pustile dihati

Odlična igra slovenskih odbojkaric v drugem dvoboju kvalifikacij za SP 2018 in gladka zmaga s 3:0 nad Francozinjami.

Objavljeno
01. junij 2017 19.39
Janez Porenta
Janez Porenta

Viana do Castelo - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je po včerajšnjem pričakovanem porazu brez osvojenega niza proti tretjerangirani evropski vrsti Nemčiji v današnjem drugem dvoboju kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto z odlično predstavo vpisala prvo zmago. Pred izbrankami Alessandra Chiappinija je na Portugalskem padla Francija, od katere so bila naša dekleta prepričljivo boljša s 3:0 (17, 15, 16), vse tri nize pa odločila že pred končnico.

S tem Slovenke ostajajo v igri za drugo mesto v skupini F, ki še vodi v dodatne kvalifikacije, Francija je namreč druga najvišje rangirana ekipa skupine, pred našimi igralkami pa je morala poklekniti že v dodatnih kvalifikacijah za nastop na predlanskem evropskem prvenstvu. Slovenski selektor je uvodoma v ogenj poslal povsem enako sedmerico kot dan poprej, ki je hitro zagospodarila na parketu in že pri drugem tehničnem odmoru vodila za zelo udobnih sedem točk, tudi nadaljevanje obračuna je bilo podobno.

Odlično predstavo Slovenk najlepše potrjuje število lastnih napak - privoščile so si jih pičlih devet, štiri pri začetnem udarcu, tri pri sprejemu in zgolj dve v napadu, tekmice so jih skupaj nanizale 22. Predvsem pa je brezhibno delovala igra ob mreži, saj so Chiappinijeve izbranke že v uvodnem nizu kar sedemkrat z blokom zaustavile tekmice in jim povsem odvzele napadalno samozavest, ki jo niso našle niti v nadaljevanju.

Nasprotno so bile zmagovalke izjemno učinkovite, v napadu kar 55-odstotno, znova je izstopala korektorka Iza Mlakar s 14 točkami, svoj prispevek sta dodali sprejemalki Lana Ščuka (7 točk) in Anita Sobočan (10), ki dan prej ni bila prepoznavna, podčrtati pa velja še delež blokerke Tine Grudina, ki je 12 doseženih točk razporedila med napad (5), blok (4) in začetni udarec (3 asi). Poraženke so bile uspešnejše zgolj pri sprejemu, največ točk - 12 - je zmogla sprejemalka Juliette Fidon.

Jutri pozno zvečer, z začetkom ob 21.30 po srednjeevropskem času, čaka Slovenke tretji dvoboj z nižje rangirano Estonijo, ki je bila uvodoma s 3:1 boljša od Finske, sodeč po tej tekmi pa je njena najmočnejša točka širina, saj so bile točke enakomerno razporejene med vse igralke. Posebnost reprezentance je, da njen dres nosijo kar tri sestrske dvojice.

Slovenija : Francija 3:0 (17, 15, 16)

Dvorana Kulturnega centra, gledalcev 110, sodnika Szabo-Alexi (Rom) in Simonovska (Čg).

Slovenija: Mori 3, Pahor (L), Mlakar 14, Ščuka 7, Planinšec 8, Sobočan 10, Grudina 12 - prva postava; Mihevc, Blagne, Mihalinec, Najdič, Pintar, Zatkovič in Mazej (L) niso igrale; Francija: Delabarre 2, Bauer 5, Martin 4, Gicquel, Fidon 12, Rochelle (L) 1, Oublie 7 - prva postava; Garreau Dje, Amalric, A. Dascalu 7, Zongo 2; Giardino (L), S. Dascalu in Ndoye niso igrale.