Slovenke pospravila metla

Ženske in mladinci na SP v kolesarstvu: Mavrična majica spet Marianne Vos, Slovenci brez moža za kolajno.

Objavljeno
29. september 2013 10.29
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Firence – Marianne Vos je osvojila še trinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah v cestnih dirkah, na dirkališču in krosu. Šestindvajsetletna Nizozemka je zmagala v slogu največjega kolesarja vseh časov Eddyja Merckxa, s katerim jo tudi najraje primerjajo.

Dolga leta srebrna Marianne je tekmice zlomila s silovitim napadom na zadnjem, 600 metrov dolgem klancu 140-kilometrske preizkušnje. V zaključku niti enkrat ni pogledala nazaj, ampak je pedala vrtela do onemoglosti, tako da ji zasledovalki – švedska specialistka za vožnjo na kronometer Emma Johansson in Italijanka Rossella Ratto – nista bili kos. »Težko je bilo po številnih drugih mestih osvojiti zlato, še težje pa ga je bilo ubraniti,« je novinarjem po zmagoslavju razlagala 26-letna Nizozemka, ki je bila najboljša tudi lani, ko je sicer osvojila dvojno krono – naslov svetovne in olimpijske prvakinje.

Slovenke je z dirke pometla tako imenovana zapora prirediteljev. Ni šlo za klasično »metlo« oziroma časovno zaporo zaradi zaostanka niti za izločanje zaradi zaostanka v krogu. V UCI so se preprosto odločili, da v zadnjem krogu ustavijo več kot polovico karavane, v kateri so bile vse tri Slovenke, Polona Batagelj, Špela Kern in Urša Pintar. Selektor Gorazd Penko je bil razočaran. »Dekleta so se maksimalno potrudila, zame osebno pa so dirko za SP regularno končala. Niso kriva, če jih je organizator mimo pravil ustavil. Dosegla bi uvrstitev v okviru svojih zmožnosti. Z najboljšimi se ne morejo primerjati tudi zato, ker so bile sredi poletja kar sedem tednov brez dirk. V primerjavi s tekmicami, ki nastopajo med profesionalkami, so imele štiri oziroma le petino dirk,« je pojasnil petnajstminutni zaostanek pred zadnjim krogom Penko, ki mu razočaranje v Firencah ni vzelo volje. Prepričan je, da bo slovensko žensko kolesarstvo vsako leto bliže svetovnemu vrhu.

V mladinski konkurenci selektor Andrej Cimprič letos seveda ni imel tako močnega moža, kot je bil lanski prvak Matej Mohorič. Nerealno bi bilo pričakovati, da bi iz tako majhne baze po tekočem traku delali šampione. »Naša realnost je bila uvrstitev v dvajseterico. Tega cilja sicer nismo dosegli, je pa bil Matic Kolar-Šafarič 26. Ob tem bi poudaril, da je naš prvi mož Domen Novak odstopil zaradi želodčnih težav, Žigi Ručigaju pa se je zlomil menjalnik,« je ocenil nastop v Firencah Cimprič. Slabšo formo kot pomladi, ko so bili mladi Slovenci enakovredni vrhu, si razlaga z napakami, ki so jih naredili v klubih pri pripravi mladincev. »Napake bomo seveda analizirali in iz njih potegnili nauke. Eden izmed njih je gotovo ta, da nismo imeli skupnih priprav, ki jih mladinci potrebujejo. Imamo bazo, žal pa nimamo razmer za popolno delo. Najbrž je prišel čas, ko moramo razmisliti o povezavi najboljših mladincev v reprezentančni program,« je Cimprič strnil svoj pogled v prihodnost. Slovenija je sicer posebna v svetu po številu kolesarjev in tudi odstotku vrhunskih, ki jih dobimo iz majhne baze. To strokovnjaki zelo cenijo. Slovenskemu predsedniku zveze Tomažu Grmu je, denimo, po zmagoslavju Mohoriča posebej čestital predsednik italijanske zveze Renato di Rocco.