Slovenke prvo tekmo prepričljivo izgubile

Slovenske odbojkarice so prvo tekmo kvalifikacij za SP proti Nemčiji izgubile z 0:3. 

Objavljeno
31. maj 2017 20.10
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Braga - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Viana do Castelu v prvem krogu kvalifikacijskega turnirja skupine F za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Japonskem, izgubila z Nemčijo z 0:3 (-18, -20, -22). V drugem krogu bodo slovenske odbojkarice v četrtek, ob 16. uri, igrale s Francijo. 

V dvoboju z mladimi slovenskimi odbojkaricami, med štirinajsterico igralk jih je kar sedem, ki so na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2014 osvojile srebrno kolajno, še mlajši pa sta 17-letna prosta igralka Anja Mazej in dve leti mlajša korektorka Eva Zatković, so bile Nemke izrazite favoritinje. Vlogo favoritinj so nemške odbojkarice, večina igralk prihaja iz vrst aktualnih nemških državnih prvakinj, ekipe Palmberg Schwerin, upravičile, vendar so se morale za zmago, čeprav so zmagale s 3:0, pošteno potruditi, odločala pa je njihova večja zbranost v končnicah nizov.

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je tekmo z Nemkami začel z Evo Mori, Lano Ščuko, Anito Sobočan, Sašo Planinšec, Tino Grudino, Izo Mlakar in prosto igralko Majo Pahor. Uvod v prvi niz je pripadel nemškim odbojkaricam, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, vendar so po zaslugi Mlakarjeve Slovenke izid na enajsti točki izenačile, nato pa so do izida 17:19 držale korak z nasprotnicami. V končnici niza so Nemke pritisnile s servisom in dosegle dve točki, po napakah Sobočanove in Mlakarjeve pa so slavile s 25:18.

Drugi niz je tretjeuvrščena reprezentanca evropske jakostne lestvice začela z vodstvom 3:0, vendar si večje prednosti ni priigrala. Ob prvem tehničnem odmoru so Nemke vodile za dve točki, do občutnejšega vodstva pa so prišle do drugega tehničnega odmora. Nanj so odšle s prednostjo štirih točk. Slovenske odbojkarice so imele največ težav z učinkovitostjo v napadu, kjer sta bili preveč osamljeni Mlakarjeva in Planinščeva, toda Nemke jim vseeno niso preveč pobegnile. Z dvema zaporednima točkama so se jim Slovenke približale na dve točki zaostanka (14:16), po uspešnem napadu Ščuke in napaki Maren Brinker pa so zaostajale le še za točko (19:20). Toda podobno kot v uvodnem nizu so Slovenke v končnici niza popustile, dovolile nasprotnicam, da so dosegle štiri zaporedne točke in s tem tudi zmago v drugem nizu.

Tudi v tretjem nizu so bile slovenske odbojkarice dolgo enakovredne Nemkam, ki so po bloku Planinščeve zaostajale za dve točki (12:10). Toda po polminutnem odmoru nemškega selektorja Felixa Koslowskega se je spet prebudila korektorka Louisa Lippmann, pridružila pa se ji je še Jeniffer Pettke, ki je z asom Nemčijo popeljala do vodstva z 19:14. Ko je po vodstvu Nemk z 21:15 že vse kazalo na njihovo gladko zmago, so se jim Slovenke s točkama Grudine približale na 21:23, vendar do preobrata ni prišlo. Tekmo je končala Jennifer Geerties s prvo zaključno žogo.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Žal mi je, da tekme nismo začeli sproščeno, dekleta so bila preveč nervozna. Prepričan sem, da bi bilo drugače, če bi turnir začeli proti lažjemu tekmecu, kar bi nam tudi dvignilo samozavest. Ampak je, kot je, izgubili smo. Nekatere stvari smo naredili dobro, druge slabše in ne tako kot v pripravljalnem obdobju. Nemke so servirale zelo dobro, zelo agresivno in nam niso pustile razviti igre. Jutri nas čaka še ena pomembna tekma, razmišljati moramo pozitivno, saj smo še vedno v igri za napredovanje.«

Slovenija : Nemčija 0:3 (-18, -20, -22)

Dvorana Kulturnega centra, gledalcev 1500, sodnika Simonovska (Čg) in Paškevič (Rus)

Slovenija: Mori 1, Pahor (L), Mlakar 19, Ščuka 7, Planinšec 9, Sobočan, Grudina 2 - prva postava; Blagne, Mihalinec, Najdič; Mihevc, Pintar, Zatkovič in Mazej (L) niso igrale. 
Nemčija: Dürr (L), Hanke 3, Brinker 12, Geerties 6, Pettke 6, Lippmann 21, Schölzel 4 - prva postava; Poll; Kauffeldt, Stigrot, Möllers, Pogany (L), Grozer in Schwertmann niso igrale.