Slovenska alpinista del novega odmevnega dosežka v Himalaji

Mednarodna alpinistična odprava s Slovencema Urbanom Novakom in Markom Prezljem je prva preplezala vzhodno steno Cerro Kishtwarja.

Objavljeno
16. november 2015 13.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana − Slovenska javnost je že kar »razvajena« z vedno novimi novicami o velikih alpinističnih dosežkih, za še enega je pred kratkim poskrbela mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, v kateri sta bila tudi Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj. Skupaj z Američanom Haydnom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem so oktobra prvi preplezali zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja (6173 m).

Tehnično izjemno zahtevni vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji in tako že odmeva v mednarodni javnosti.

Gre za še zahtevnejši vzpon, ki je lani Alešu Česnu, Luki Lindiču in Marku Prezlju v severni steni Hagshuja prinesel zlati cepin. Tam je padla tudi ideja o osvojitvi Cerra Kishtwarja, ki zaradi ošiljene oblike spominja na patagonske vrhove. V odpravi med 9. septembrom do 16. oktobrom so v precej spremenljivem vremenu in zahtevnih razmerah dosegli dve novi smeri − izjemno zahtevno Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m) in zahtevno po južnem grebenu na Chomochior (6278 m).

»Zahteven teren in zaradi sneženja otežene razmere jim niso dovoljevale hitrega napredovanja. Po celodnevnem plezanju in prvem bivakiranju na ozki polici jih je čakal najbolj negotov del smeri in nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu. V razvejenem sistemu zajed, kjer sta se prepletala ledno plezanje in kombiniran teren, jih je ujela druga noč, a se je v iskanju primernega mesta za bivak plezanje zavleklo do dveh zjutraj. Široka poč in kamin s strmim ledom sta jih tretji dan vzpona pripeljala do enega ključnih delov, zahtevnih plošč, prekritih s svežim in nepredelanim snegom. Mokast sneg v nadaljevanju je poskrbel, da se je plezanje znova raztegnilo pozno v noč. Izstopni kamin se je končal na zadnjem sidrišču v skali pod opastjo, dvajset metrov pod vrhom, ki so ga dosegli 8. oktobra 2015 in na njem preživeli četrto noč ter se zbudili z razgledom za bogove, ki so ga občudovali z najmarkantnejše gore. Sestopili so po južnem pobočju do škrbine, v katero se izteče vzhodni ozebnik, po katerem so s spusti po vrvi dosegli vznožje stene,« so o podvigu opisali pri Planinski zvezi Slovenije.

»Prvinsko okolje, spremenljivo vreme, zahtevne razmere in pestre osebnostne lastnosti članov odprave so bili prava zmes za intenzivno doživeto izkušnjo. Izmed vseh naštetih faktorjev bi izpostavil prav naše osebnosti, ki so se kljub različni starosti, življenskim navadam in okolju, kjer živimo, odlično dopolnjevale. Prav zaradi pozitivnega vzdušja med bivanjem in plezanjem v indijskih hribih so bili trenutki negotovosti in neudobja zgolj izzivi, ki smo jih z veseljem, radovednostjo, prijateljstvom in tovarištvom uspešno presegli,« je odpravo zaokrožil vodja Urban Novak, ki ima kljub mladosti za seboj že več uspešnih alpinističnih odprav.