Slovenska pravljica se nadaljuje: zmagovit začetek svetovne lige

Slovenski odbojkarji so drugi kakovostni razred odprli z zmago (3:1) nad na papirju najzahtevnejšimi tekmeci Finci.

Objavljeno
02. junij 2017 13.30
J. P.
J. P.

Seul - Slovenski odbojkarji še vedno letijo na krilih premierne uvrstitve na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji. Komaj so dobro proslavili nov izjemen podvig, že so se vkrcali v letalo in odpotovali proti Južni Koreji, ki gosti prvi turnir drugega kakovostnega razreda svetovne lige. Že uvodoma jih je čakal na papirju najtežji zalogaj, vendar pa so izbranci selektorja Slobodana Kovača Fince suvereno odpravili s 3:1. Jutri jih že zjutraj, ob 6. uri, čaka drugi od treh obračunov z gostitelji Korejci.

Finci so, podobno kot naši fantje, brez poraza sklenili kvalifikacijski turnir za svetovno prvenstvo, vendar pa je selektor Tuomas Sammelvuo, nekdanji odlični napadalec različnih evropskih klubskih velikanov (Cuneo, Zaksa, Tours, Novosibirsk, Piacenza ...), po tem turnirju prečrtal nekaj ključnih igralcev (Mikko Esko, Antti Siltala, Olli-Pekka Ojansivu, Niklas Seppänen, Urpo Sivula), na katere v svetovni ligi ne bo računal.

Slovenci so odlično začeli, tekmec jim je kljub čvrstemu bloku in strnjeni obrambi le stežka sledil. V drugi polovici drugega niza je bil razkorak med tekmecema največji, kar pa je v nadaljevanju Kovačevo četo uspavalo do te mere, da je v tretjem delu zapravila začetni kapital (5:2) in Skandinavcem dovolila, da so podaljšali tekmo in imeli za nameček tudi boljše izhodišče v zadnjem nizu. Vodili so namreč s 13:11, nato pa so evropski podprvaki še enkrat strnili vrste in dvoboj pospravili pod streho.

Zmagovalna vrsta je bila uspešnejša pri začetnem udarcu (5:2 v asih) in v napadu, v katerem sicer ni imel svojega dne »korejski Slovenec« Mitja Gasparini, ki je bil zgolj tretjinsko uspešen, a ga je odlično nadomestil mladi Tonček Štern. Finci so, enako kot v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, stavili na neprebojni blok, ki je bil uspešen trinajstkrat, od tega petkrat po zaslugi Tommija Siiriläja, sicer pa je največ težav z 18 točkami Slovencem povzročal nizkorasli (190 centimetrov) korektor Antti Ropponen.

Slovenija : Finska 3:1 (22, 15, -22, 23)

Slovenija: Pajenk 7, Kozamernik 7, Gasparini 10, Vinčič 3, J. Kovačič (L), Urnaut 18, Čebulj 13 - prva postava; T. Štern 6, Šket, D. Koncilja 3, Ropret; M. Kök, Štalekar in Toman (L) niso igrali; Finska: Tervaportti 4, Kerminen (L), Kouki 4, Krastins 12, Siirilä 10, Sinkkonen 11, Ropponen 18 - prva postava; Mäkinen, Helenius 2, Porkka 1; Haapakoski, Jauhiainen in Pennanen (L) niso igrali.