Slovenske odbojkarice ostale brez EP, moški klonili proti Ukrajini

Slovenska reprezentanca je na kvalifikacijskem turnirju v Kortrjiku z 0:3 izgubila proti Franciji.

Objavljeno
15. september 2012 19.55
Posodobljeno
15. september 2012 19.15
regent/odbojka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kortrijk - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v drugem kolu kvalifikacijskega turnirja v belgijskem Kortrijku izgubila proti Franciji (0:3), s čimer je izgubila upanje na morebitno uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Slovenke bi z zmago lahko močno zapletle položaj skupini E, saj bi po zmagi Belgije nad Francijo teoretično obdržale možnosti za prvo mesto, a so se Francozinje izkazale za premočne nasprotnice.Varovanke Olega Gorbačova niso niti enkrat vodile, so se pa tekmicam vseeno bolje upirale kot na prvi medsebojni tekmi v Mariboru.

To velja za prva dva niza, v katerih jih je pokopalo slabo obdobje. V prvem so Francozinje po izidu 7:8 naredile delni izid 6:1, prednost petih, šestih točk pa držale do konca. V drugem nizu so Francozinje začele z delnim izidom 6:1, po izidu 11:6 pa jih je slovenska vrsta začela loviti in jih ujela na 20. točki. Sledile so tri zaporedne točke francoske ekipe, pa dve slovenski, pri izidu 22:24 so Slovenke ubranile prvo zaključno žogo, druge pa jim ni uspelo, ravno tako, kot jim ni uspelo nuditi dostojnega odpora v tretjem nizu, v katerem so že zaostajale tudi za 11 točk, poroča STA.

Gorbačovove varovanke so imele boljši sprejem od tekmic, pokopale pa so jih napake pri realizaciji napadov, francoski blok je bil prevečkrat previsok. Kar šest točk je francoski blok zabeležil po napadih kapetanke Marine Cvetanovič, ki je večinoma zaključevala slovenske akcije, s 16 točkami pa bila tudi najučinkovitejša igralka tekme.

Moški sklenili turnir s porazom

Maribor - Slovenska moška reprezentanca je v Mariboru za konec drugega kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu izgubila proti Ukrajini z 1:3 (16, -14, -23, -24).

Poraz za varovance Veselina Vukovića ni usoden, saj so si že pred dvobojem zagotovili drugo mesto v skupino in s tem dodatne kvalifikacije, ki bodo maja prihodnje leto. Tam bo njihova nasprotnica drugouvrščena skupine C, za kar se trenutno potegujejo Hrvaška, Makedonija in Avstrija.

Slovenski odbojkarji so tekmo z Ukrajino začeli dobro in po začetnem vodstvu s 5:2 kasneje vodili za pet točk (16:11), kar je bilo za goste prevelik zalogaj.

Sledil je odločen odgovor Ukrajincev, ki so začeli narekovati tempo igre in nasprotnikom v drugem nizu dovolili le 14 točk. Gostje so igrali vse bolje, medtem ko so Slovenci delali številne napake. Te so bile v tretjem nizu najbolj očitne v obdobju med tehničnima odmoroma, ko so gosti ušli na 16:11. Vuković je poskusil z menjavo podajalca, Dejana Vinčića je zamenjal Rok Satler, a nič ni pomagalo. Slovenci so se po zaostanku 18:24 po dobrih servisih Gasparinija sicer prišli na 23:24, a je prav Primorec zamudil priložnost za izenačenje, žogo je namreč v napadalni akciji poslal izven igrišča.

Četrti niz je zaznamovala izjemno izenačena igra obeh reprezentanc. Najprej so slovenski odbojkarji povedli z 8:5, nato so pobudo prevzeli Ukrajinci, ki so si priigrali točko prednosti (13:12). Znova je sledila boljša igra domače reprezentance, ki je vodila z 19:16, a tudi to ni pomagalo, da bi varovanci Veselina Vukovića dobili ta del igre. V napeti končnici so znova prevladali Ukrajinci in dvoboj dobili s 3:1.

V drugi tekmi zadnjega kroga turnirja v Mariboru je Nemčija s 3:0 (17, 18, 13) premagala Švedsko in s tem le še potrdila prvo mesto v skupini.