Slovenski dvojni četverec v finale B

Na veslaškem SP so bili Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec peti v svoji polfinalni skupini.

Objavljeno
29. avgust 2013 09.23
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Čungdžu - Slovenskemu dvojnemu četvercu se na veslaškem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji ni posrečil preboj v finale. V polfinalni skupini so bili Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec peti in se bodo v soboto (ob 7.18) merili v finalu B za končno uvrstitev od 7. do 12. mesta s posadkami Rusije, Kanade, Nizozemske, Italije in Češke. Lahki skifist Rajko Hrvat se je uvrstil v finale C.

Načrt slovenskega dvojnega četverca so pokvarili hitri Ukrajinci, ki so se izstrelili s štarta in uvodoma vodili tudi pred renomirano hrvaško posadko, zmagovalko dveh letošnjih svetovnih pokalov. Naši fantje so v prvi četrtini še nekako sledili Ukrajincem in Hrvatom, nato pa niso več zmogli njihovega visokega ritma in so se udarili za tretje mesto z Estonijo, Rusijo in Kanado. Na polovici proge so močno pospešili Estonci, četrti z lanskih olimpijskih iger v Londonu, ki so švignili mimo Ukrajine, preostale tri posadke pa so zaostale že za dolžino čolna, tako da je bilo po 1500 metrih že kristalno jasno, da so finalisti Hrvati, Estonci in Ukrajinci. Slovenci so sicer dobro finiširali in zmanjšali razliko do četrtih Rusov, mimo njih pa niso mogli. Iz druge predtekmovalne skupine so se v finale A prebile Nemčija, Velika Britanija in nekoliko presenetljivo Švica.

»Načrt je bil držati se Ukrajincev že od štarta, jih ne spustiti preveč naprej in jih v finišu skušati prehiteti. Žal se je obrnilo tako, da jim že prvih 500 metrov nismo mogli slediti, saj so nenadejano hitro pobegnili s hrvaško posadko. Nekaj časa so bili z nami še Estonci, toda po polovici nismo mogli uiti z njimi, saj so imeli drugačno taktiko. Končni zaostanek bi bil lahko malce manjši, če bi imeli ob sebi posadko, s katero bi se lahko borili. Občutki so mešani - nastop je bil soliden, nismo pa pokazali vsega, glede na dosežen čas bi bili sposobni iz sebe stisniti še kako sekundo,« je poudaril Jernej Markovc.

Selektor Miloš Janša je nastop dvojnega četverca ocenil takole: »Uvrstitev v finale B je realna. Imeli smo sicer višje ambicije, kar je pravzaprav logično, če si v polfinalu. Načrtovali smo, da nas bodo Ukrajinci nekako vlekli, a so bili predvsem v srednjem delu premočni in se tega ni dalo izvesti. Morda bi lahko prehiteli Ruse v boju za 4. mesto, kar pa ne bi bilo ključno za finale A. Tekma je bila nekoliko slabša od repešažne, a tudi s tako bi bil razplet težko drugačen.«

Lahki skifist Rajko Hrvat je bil tretji v polfinalu C/D, zaostal je za predstavnikoma Grčije in Gvatemale in se s tem uvrstil v jutrišnji (ob 3.48) finale C.