Slovenski kolesarji si v letu 2012 obetajo velike dirke

V elitni kolesarski konkurenci bo v sezoni 2012 nastopilo rekordno število slovenskih reprezentantov.

Objavljeno
03. november 2011 13.11
Posodobljeno
03. november 2011 13.23
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana - V ProTouru in Prokontinental konkurenci še nikoli ni bilo toliko Slovencev, kot jih bo leta 2012. Če ne bo razpadlo moštvo Geox in bo menedžer Mario Giannetti našel sponzorja, bo na največjih dirkah nastopilo kar dvanajst Slovencev.

Na svetovni sceni je prišlo do velikih premikov. RadioSchack in Leopard sta se združila, prav tako tudi Quick Step in Omega. Supermoštva, med katere sodita tudi BMC in Sky, so pridobila najbolj zveneča imena minule sezone, vprašanje pa je, ali bodo lahko štiri moštva v celoti obvladovala svetovno kolesarstvo, kar si strategi z Johanom Bruyneelom na čelu želijo.

Med najbolj odmevnimi prestopi so tudi trije slovenski - Janija Brajkoviča in Boruta Božiča v Astano ter Simona Špilaka v Katjušo. Najbolj na očeh so bili prvi kolesar sezone Philippe Gilbert, ki je prestopil v BMC, letošnji šampion Toura Cadel Evans in svetovni prvak Mark Cavendish, ki je po odhodu sponzorja HTC iz kolesarstva okrepil britanski Sky. Slovenskih reprezentantov v supermoštvih ni, ker so še v vzponu, v glavnih vlogah pa bo že prekaljena peterka profesionalcev - Brajkovič, Božič, Grega Bole (Lampre), Kristjan Koren (Liquigas) in Špilak. Brajkovič, ki je po sedmih sezonah zapustil RadioShack, bo končno dobil vlogo resnično prvega moža in bo slovenski adut na Touru oziroma Giru, kar koli se bo že dogovoril z menedžerjem Martinellijem.

Preostala četverka se bo osredotočila na klasične dirke (Po Flandriji, Liege-Bastogne-Liege, Pariz-Roubaix, Amstel Gold race, Milano-Sanremo) in etapne preizkušnje na največjih dirkah svetovnega koledarja in ProToura, kot so Tour, Giro, Vuelta, Po Švici in Romandiji, Pariz-Nica. Velik izziv bosta tudi svetovno prvenstvo v Italiji in olimpijske igre v Londonu. Slovenci bodo imeli precej več možnosti za dokazovanje, kot so jih imeli doslej.

Najbolj negotova usoda čaka Marka Kumpa, Blaža Furdija in Roberta Vrečerja, ki je s šestimi prvimi mesti v letu 2011 tudi najuspešnejši med slovenskimi zmagovalci (najboljši so bili 21-krat). Švicarski menedžer Geoxa Gianetti še išče sponzorja. Špansko moštvo je sicer še vedno v igri za ProTour licenco, velika verjetnost pa je, da bo nastopilo v pro-kontinental konkurenci, saj sta zeleno luč za prestop dobila dva najmočnejša moža, zmagovalec Vuelte Juan Cobo in Denis Menčov. Slovenski kolesarji niso dobili še nobenega obvestila o morebitni ukinitvi ekipe.

Najboljši »posel« je v drugoligaški konkurenci to jesen naredil Gregor Gazvoda. Potem ko je po ukinitvi ptujske ekipe kontinental ostal na cesti oziroma prostem trgu, je podpisal pogodbo z nekdanjim moštvom Tadeja Valjavca, sicer članom ProToura Ag2R. Štajerec je skupaj z Rusom Borisom Špilevskim in Irancem Amirjem Zargenijem prinesel veliko točk z azijskih dirk (zmagal je Okoli jezera Qinghai) in tako omogočil Francozom, da so ostali v konkurenci ProToura. Jure Kocjan in Aldo Ino Ilešič sta se utrdila v moštvu Type 1, saj imata še leto dni pogodbo, Blaž Jarc pa je prestopil v najmočnejšo nemško ekipo Netapp.

V slovenskih klubih je največ sprememb v Adrii Mobilu. Novomeščane so zapustili Jarc, Furdi, mladi Avstrijec Marco Haller (prestopil je v Katjušo) in Mitja Mahorič, ki je končal kariero, novi možje pa so Matej Mugerli (Perutnina), Simon Pavlin (AlertX), Radoslav Rogina, Kristjan Durasek (oba Loborika). V Radensko se vrača Jan Tratnik. Menedžer moštva Radenske Andrej Hauptman se z Janom Tratnikom sicer še pogovarja, vendar je bolj ali manj jasno, da Idrijčan nima več izbire, saj so vsa moštva višje kategorije že popolnjena. Po letu dni v ProTouru oziroma v belgijskem Quick Stepu zanj po združitvi z Omego v ekipi Patricka Lefevreja ni bilo mesta. V Savi so ostali pri starih močeh. Športni direktor Matej Stare je vključil nekaj obetavnih mladincev. Kranjčani želijo Luko Mezgeca spraviti z dobrim dirkanjem v konkurenco ProToura, osredotočili pa se bodo na domači dirki Po Sloveniji in VN Kranja. Želijo pridobiti čim več kakovostnih dirk v tujini. Domala enake želje imajo tudi s svojimi kolesarji v Ljubljani in Novem mestu, kjer dokončne ekipe še niso sestavili. Čakajo na razplet z Geoxom, kjer sta dva Novomeščana - Furdi in Marko Kump, pogovarjajo pa se še s Kristjanom Fajtom.