Slovenski odbojkarji drugič zmagali: padla tudi Danska

Na močnem mednarodnem turnirju v Hočah je slovenska moška odbojkarska reprezentanca s 3:1 odpravila Dansko.

Objavljeno
30. avgust 2013 22.18
reut*Slovenia's Sket
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Hoče - Slovenska odbojkarska reprezentanca je vpisala še drugo zmago na močnem mednarodnem turnirju v Hočah, le da današnja s 3:1 (12, -21, 17, 23) nad Dansko še zdaleč ni tako odmevna kot dan poprej z istim izidom nad Bolgarijo. V prvih petih pripravljalnih obračunih pred septembrskim evropskim prvenstvom na Danskem in Poljskem so tako naši fanti vpisali še četrto zmago, jutri ob 17. uri imajo v Hočah priložnost za še peto, ko bo na nasprotni strani mreže stala Kanada.

Luka Slabe je, kot je napovedal že dan poprej, v ogenj poslal povsem drugačno začetno zasedbo kot proti Bolgarom, navsezadnje je Danska, sicer soprirediteljica letošnjega EP, daleč najslabše rangirana izbrana vrsta na turnirju. Tako so začeli libero Miha Plot, podajalec Matija Jereb (ta sicer sploh ni bil mišljen za nastop v Hočah, a je zamenjal obolelega Gregorja Ropreta, ki ga je udarila angina), blokerja Matej Vidič in Danijel Koncilja, sprejemalca Andrej Flajs in Jan Pokeršnik ter libero Alen Šket.

Danci so na svetovni jakostni lestvici šele na 68. mestu, torej kar 31 mest za Slovenci - razlika je bila zatorej očitna tudi na parketu. Čeprav je selektor Slabe v ogenj poslal rezervno postavo, ki bo najverjetneje klop grela tudi na EP, se je ta - skrajno nabrušena in željna dokazovanja - znesla nad gosti in že po desetih minutah igre vodila z neulovljivih 14:6, do konca niza pa Dancem, pri katerih kakovostno izstopata le mednarodno uveljavljena podajalec Axel Jacobsen in korektor Mads Ditlevsen, oddali le še šest točk. Domača vrsta se je lahko pohvalila z rekordnim, kar 83-odstotnim napadalnim izkoristkom, dvema asoma in štirimi bloki.

Lahkotno dobljeni prvi niz je Slovence očitno uspaval, saj so tekmeci drugi del bolje začeli (7:4) in prednost zadržali do konca. Naši fantje - s klopi je na parket vskočil tudi rezervni sprejemalec Jan Planinc - so si v tem delu privoščili kar 10 lastnih napak. Tretji niz je bil kopija prvega, razigrana Slabetova četa je že do drugega odmora ušla za šest točk (16:10) in zalogo do končnice le še oplemenitila, zadnji del pa je bil najbolj razburljiv, saj so ga gostitelji pred le delno polnimi tirbunami dobili šele na razliko, pa čeprav so imeli na dosegu roke gladko zmago (24:18). Šesto zaključno žogo je izkoristil najboljši in najučinkovitejši igralec tekme Alen Šket, ki je prispeval kar 21 točk. Danci so tako vpisali še drugi poraz, že v četrtek so bili od njih brez oddanega niza gladko boljši tudi Kanadčani pod taktirko nekdanjega trenerja ACH Volleyja Glenna Hoaga.

Jutri čaka naše fante ravno dvoboj s Kanado, glavno senzacijo letošnje poletne svetovne lige, v kateri se je prebila celo na sklepni turnir, tam s čudežno zmago šokirala celo poznejše zmagovalce Ruse, naposled pa končala na petem mestu. Danes so morali Kanadčani priznati premoč Bolgarov, ki so bili gladko boljši s 3:0 (19, 27, 20).

Srbi zmagali, Nizozemci in Finci ne

Danes pa so pripravljalne dvoboje opravili tudi vsi trije skupinski tekmeci Slovencev na bližnjem EP. Najbolj uspešni so bili Srbi, ki so v derbiju s 3:1 (20, -20, 18, 23) odpravili velike Poljake. Nizozemci so se odlično upirali favoriziranim Nemcem, a vseeno izgubili z 0:3 (-23, -26, -23), so se pa vsi trije nizi končali na razliko. Še najslabše so jo odnesli Finci, ki so jih s 3:0 (17, 16, 27) odpravili Slovaki, ki so - spomnimo - pred tednom dni dvakrat pokleknili pred Slovenci.

SLOVENIJA : DANSKA 3:1 (12, -21, 17, 23)

Športna dvorana Hoče, gledalcev 500, sodnika D. Gril (Limbuš) in Oman (Lovrenc na Dravskem polju).

Slovenija: Flajs 14, Šket 21, Plot (L), D. Koncilja 6, J. Pokeršnik 13, Vidič 6, Jereb 2 - prva postava; Planinc 2; Pajenk, Gasparini, Kamnik, Vinčič, Urnaut, J. Kovačič (L), Čebulj.

Danska: Knudsen 7, Gade 6, Jacobsen 2, Ditlevsen 18, Sørensen, Bonnesen, Özari (L) - prva postava; Jensen 8, Christiansen 2, Pedersen 10; Varming, Stenderup, Huss, Mikelsons (L).