Slovenski odbojkarji ponovno s Srbi

V zadnjem krogu kvalifikacij za SP se bodo Slovenci v Nišu pomerili s Srbijo, Portugalsko in Makedonijo.

Objavljeno
09. oktober 2013 14.41
Odbojka Slovenija Hrvaška
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Očitno je slovenska moška odbojkarska reprezentanca obsojena na dvoboje s Srbi. Po dveh zaporednih medsebojnih obračunih na evropskih prvenstvih (na Dunaju so bili uspešnejši izbranci selektorja Igorja Kolakovića, v Herningu pred kratkim pa četa Luke Slabeta) se bosta moštvi ponovno srečali na turnirju tretjega kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 na Poljskem. Kvalifikacijski turnir bo v začetku prihodnjega leta (od 3. do 5. januarja) gostil Niš, na njem pa bosta sodelovali še Portugalska in Makedonija.

Gre za zadnje sito pred dokončnim oblikovanjem zasedb s stare celine za SP od 2. do 21. septembra 2014 na Poljskem, na katerem bo sicer nastopilo 24 reprezentanc. Dvajset evropskih kandidatk za šest prostih mest je razdeljenih v pet skupin, iz vsake neposredno na šampionat napreduje zmagovalka, zadnje mesto pa bo popolnila tista drugouvrščena zasedba, ki bo vpisala največ točk. Neposredno so na SP že uvrščene gostiteljica Poljska ter finalistki nedavnega EP Rusija in Italija.

Srbije slovenskim ljubiteljem odbojke ni treba predstavljati, saj gre za evropsko prvakinjo izpred dveh let, ki je na letošnjem EP na Danskem in Poljskem osvojila bron. Portugalska je že nekaj let udeleženka svetovne lige, igralci ACH Volleyja pa bodo imeli možnost spoznati njenega prvega podajalca Nuña Pinheira v ligi prvakov, saj brani barve ljubljanskega tekmeca Toursa. Niti Makedoncev ne gre kar tako odvreči v koš, saj so v kvalifikacijah za letošnje EP na kolena spravili tudi Hrvaško in Avstrijo.

MOŠKI

Skupina I (Opava): Bolgarija, Češka, Nizozemska, Ciper.
Skupina J (Niš): Srbija, Portugalska, Slovenija, Makedonija.
Skupina K (Ludwigsburg): Nemčija, Turčija, Estonija, Hrvaška.
Skupina L (Nantes): Francija, Španija, Belgija, Belorusija.
Skupina M (Poprad): Finska, Slovaška, Grčija, Ukrajina.

ŽENSKE

Skupina I (Ankara): Turčija, Romunija, Ukrajina, Ciper.
Skupina J (Baku): Srbija, Azerbajdžan, Izrael, Estonija.
Skupina K (Lodž): Poljska, Španija, Belgija, Švica.
Skupina L (Rovinj): Nizozemska, Francija, Hrvaška, Madžarska.
Skupina M (Varna): Češka, Bolgarija, Slovaška, Belorusija.