Slovenski odbojkarji praznik v Hočah začinili s skalpom Bolgarov

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na turnirju v Hočah s 3:1 odpravila deveto ekipo sveta Bolgarijo.

Objavljeno
29. avgust 2013 21.49
rsi*Odbojka Slovenija Moldavija
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Hoče - Slovenska moška reprezentanca je pravi odbojkarski praznik v Hočah začela z odmevno zmago nad deveto reprezentanco sveta Bolgarijo. V prvi tekmi močnega mednarodnega turnirja je bila namreč četa selektorja Luke Slabeta pred 1000 gledalci boljša s 3:1 (22, -23, 28, 21), kar je lepa spodbuda manj kot mesec dni pred začetkom evropskega prvenstva na Danskem in Poljskem.

Resda Bolgari že lep čas ne nastopajo več v popolni zasedbi - v njej ni prvega zvezdnika Mateja Kazijskega, prekaljenega korektorja Vladimirja Nikolova in izkušenega podajalca Andreja Žekova -, a so vseeno ena najbolj kompaktnih in konstantnih zasedb na svetu na čelu z izjemno učinkovitim korektorjem Cvetanom Sokolovom. Slovenski selektor Luka Slabe je uvodoma na parket poslal zasedbo, na katero bo najbrž v največji meri stavil tudi na prvenstvu (podajalec Dejan Vinčič, blokerja Alen Pajenk in Matevž Kamnik, sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, korektor Mitja Gasparini), nekoliko je presenetil zgolj z izbiro libera, saj je Jani Kovačič dobil prednost pred doslej standardnim Miho Plotom.

Začetek dvoboja ni bil pisan na kožo domačih, ki so pokleknili pred udarnim bolgarskim servisom in na prvi tehnični odmor odšli s petimi točkami zaostanka (3:8). Že dotlej je Sokolov prispeval pet točk, s čimer je nakazal, da bi lahko kar sam opravil s tekmeci. Vendar pa se Slovenci niso dali, s pregovorno borbeno in nepopustljivo igro so na servis Vinčiča vpisali kar šest točk zapored, prednosti pa do konca niza niso več izpustili iz rok. Izid je bil nazadnje poravnan pri 22:22, zadnjo točko je kar z asom prispevali razigrani Kamnik.

V drugem nizu je bil scenarij ravno obrnjen: Slovenci so ušli z 8:5, nato pa je k začetnemu udarcu stopil Nikolaj Nikolov in zrežiral zasuk s šestimi zaporednimi točkami Bolgarov. Gostitelji, pri katerih je manjkal učinek Pajenka in Urnauta, so nasprotnika vztrajno lovili, a se ni izšlo, za zadnjo točko v nizu je poskrbel Todor Skrimov. Tretji del je bil najbolj razburljiv, izid je bil v njem kar dvajsetkrat (!) izenačen, naposled pa so bili srečnejši Slovenci, sklepno točko jim je z blokom zagotovil izjemno razpoloženi Kamnik.

Ko se je v zadnjem nizu prebudil še kapetan in povratnik po krajši poškodbi Urnaut, ki je odlično reševal najtežje žoge, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Gostje so nazadnje vodili s 14:13, Pajenk je z asom poskrbel, da je Slabetova četa na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo, zadnjo točko pa je Slovencem z neuspešnim servisom podaril kar rezervni bloker Teodor Todorov. Bolgarom ni pomagalo niti neverjetnih 30 točk korektorja Sokolova, saj so si predvsem privoščili preveliko število neizsiljenih lastnih napak.

Danes se bodo ob 17. uri Slovenci - danes je na parket stopil le en rezervist, sprejemalec Jan Pokeršnik - v Hočah pomerili s soprireditelji EP Danci. Obolelega drugega podajalca Gregorja Ropreta bo zamenjal mladi Matija Jereb, ki bo po selektorjevih zagotovilih tekmo tudi začel.

SLOVENIJA : BOLGARIJA 3:1 (22, 23, 28, 21)

Športna dvorana Hoče, gledalcev 1000, sodnika Seifried (Maribor) in Oman (Lovrenc na Pohorju).
Slovenija: Pajenk 5 (3 napad + 2 asa + 0 blokov), Gasparini 19 (15+2+2), Kamnik 13 (9+1+3), Vinčič 5 (4+0+1), Urnaut 12 (12+0+0), J. Kovačič (L), Čebulj 15 (11+1+3); J. Pokeršnik; Flajs, Planinc, Šket, Plot (L), D. Koncilja, Vidič in Ropret niso igrali.
Bolgarija: G. Bratojev 3 (1+0+2), Skrimov 9 (9+0+0), Josifov 6 (5+0+1), Salparov (L), Aleksijev 11 (9+1+1), N. Nikolov 10 (6+3+1), Sokolov 30 (25+2+3); Milušev, Todorov 4 (2+1+1), Penčev; Simeonov, Gocev, Dimitrov in V. Bratojev niso igrali.