Slovenski plavalci uspešno začeli sezono onkraj »luže«

Univerza Macquarie je nekdanjemu avstralskemu plavalnemu zvezdniku Ianu Thorpu podelila častni doktorat.

Objavljeno
05. oktober 2014 13.54
iza*Stevens
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Phoenix - Slovenski plavalci so onkraj »luže« uspešno začeli novo sezono ameriške študentske serije NCAA. Predvsem je nase opozoril mladinski svetovni prvak Peter John Stevens, ki je svoji univerzi Tennessee v obračunu z Wilmingtonom zagotovil zmago na 100 jardov prsno in bil obenem še drugi na dvakratni razdalji in član dveh tretjeuvrščenih štafet.

Arizona s Tjašo Oder, četrtouvrščeno z letošnjega evropskega prvenstva v Berlinu, se je udarila z Wisconsinom, Korošica pa se je veselila suverenih zmag na 500 in 1000 jardov prosto, medtem ko je na 400 jardov mešano »trojček« zgrešila za nekaj desetink. Katja Hajdinjak iz ljubljanske Olimpije je k uspehu Arizone prispevala tretje mesto na 100 jardov delfin in sodelovala pri štafetni zmagi na 4 x 50 mešano in tretjem mestu na 4 x 100 prosto.

Univerza SMU je nastopila na štafetni preizkušnji v Southlaku, Kranjčanka Urša Beržan pa je s prepričljivo najboljšim dosežkom opravila levji delež v štafeti 4 x 200 jardov prosto, bila pa je tudi članica prav tako zmagovalne štafete na 1500 jardov prosto.

Thorpu častni doktorat

Nekdanji avstralski plavalni zvezdnik Ian Thorpe, ki se je zadnje čase soočal s hudimi težavami z depresijo in alkoholizmom, pa je svojim petim zlatim olimpijskim odličjem, trinajstim svetovnim rekordom in enajstim naslovom svetovnega prvaka dodal še eno priznanje, častni doktorat za izredne dosežke na področju športa in človečnosti, ki mu ga je podelila sydneyjska univerza Macquarie.

»Zame je izjemna čast, da mi je častni naziv podelila ena najprestižnejših izobraževalnih ustanov v domovini,« se je smejalo nekdanjemu študentu te univerze. Že lani mu je častni naziv doktorja literature za trud, ki ga je vložil v opismenjevanje avstralskih domorodcev, podelila tudi univerza Western Sydney.