Slovenski plezalci odlični v Gijonu

Slovenski športni plezalci nadaljujejo z odličnimi nastopi na SP v španskem Gijonu, v finale so prišli kar trije.

Objavljeno
13. september 2014 16.09
jsu/mina
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Gijon - Slovenski športni plezalci na svetovnem prenstvu v Gijonu nadaljujejo z odličnimi predstavami, saj so se v nedeljski finale uvrstili kar trije - Mina Markovič in Maja Vidmar v ženski ter Domen Škofic v moški konkurenci. Četrti Slovenec Urban Primožič je obstal tik pod robom osmerice najboljših.

Slovenski tekmovalci so bili prepričljivi že v kvalifikacijah, saj sta Vidmarjeva in Markovičeva napredovali s prvim izidom, Škofic pa s sedmim. Slovenija ima tako prvič v zgodovini SP kar tri svoje predstavnike, tudi Škofic pa je z uvrstitvijo v svoj prvi finale na novo spisal zgodovino slovenskega športnega plezanja, saj se pred njim še noben Slovenec ni prebil med finaliste na svetovnem prvenstvu v moški konkurenci.

Novi najboljši slovenski uvrstitvi sta s tretjim oziroma četrtim mestom v polfinalu dosegli Markovičeva in Vidmarjeva, prvi sta do vrha zmanjkala le dva giba, drugi pa trije.

Tudi v moški konkurenci sta do vrha priplezala le dva tekmovalca, in sicer Španec Ramon Julian Puigblanque in Čeh Adam Ondra. Škofic je nastopil odlično, saj je imel vrh smeri skoraj v svojih rokah, a potem padel, ko vrha smeri ni mogel obdržati. Zaradi nekoliko slabšega kvalifikacijskega dosežka je Škofic nato zasedel šesto mesto polfinala.

S svojim nastopom pa je lahko zadovoljen tudi Primožič, ki je s končnim 14. mestom za dve mesti izboljšal svojo in slovensko najboljšo uvrstitev na članskih svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma sta si 16. mesto v Parizu razdelila prav Škofic in Primožič.

Krajnik zadovoljen s tremi finali

»Dejansko smo lahko več kot zadovoljni. Resda sem napovedal štiri finala, ampak na žalost se za Urbana Primožiča s 14. mestom ni izšlo, a ni bil prav daleč. Še vedno lahko rečem, da sem bil blizu napovedim. Dosegli smo tri finalne nastope, kar je definitivno največji slovenski uspeh v zgodovini svetovnih prvenstev v težavnosti. Poleg tega sta oba fanta izboljšala dosedanjo najboljšo uvrstitev na SP, kar se fantov tiče. Ne morem biti bolj zadovoljen, kot sem trenutno. V finalu pa so se vsi trije sposobni udeležiti boja za kolajne. Lahko pa že zdaj rečem, da smo eno kolajno že osvojili. Mina je v kombinaciji tretja, tako da se približujemo mojim napovedim o štirih osvojenih kolajnah,« je ocenil glavni trener slovenske ekipe Roman Krajnik.