Slovenski telovadci na Madžarskem do petih uvrstitev v finale

Mitja Petkovšek s prvo oceno na bradlji, Rok Klavora danes drugi na parterju in tretji na preskoku.

Objavljeno
07. september 2013 21.39
Gimnastika
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Zalaegerszeg - Slovenski telovadci so dobro začeli uvodno tekmo jesenske sezone, VN Szombathelyja na Madžarskem, saj so si v današnjih kvalifikacijah priborili pet finalov.

Konkurenca je letos na Madžarskem precej močnejša kot v minulih letih, nastopilo je 54 telovadcev iz 18 držav, med njimi številni nosilci kolajn z največjih tekmovanj, tudi olimpijska prvaka iz Londona Nizozemec Epke Zonderland in Madžar Krisztian Berki.

Prav Zonderland se bo v nedeljskem finalu - namesto osmerice, kot je v navadi na vseh velikih tekmovanjih, se na veliki nagradi v finale uvrsti le po šest najboljših - na bradlji meril z dvema Slovencema, Mitjo Petkovškom in Alenom Dimicem.

Petkovšek je danes zelo lepo prikazal sestavo na bradlji z izhodiščno vrednostjo 16,500 točke in si prislužil prvo oceno tekmovanja na tem orodju - 15,833 točke. Zonderland je prejel 14,800, v finalu bo nastopil tudi nekdanji evropski prvak Grk Vasileios Colakidis. Med finaliste se je uvrstil tudi Dimic, ki si je finalni nastop pritelovadil s šesto oceno kvalifikacij (13,800).

Kot šesti se je v finale prebil tudi Sašo Bertoncelj na konju z ročaji, čeprav se mu sestava ni posrečila, saj je med nastopom padel. A ocena 13,600 je bila dovolj za še en nastop. Prvi dosežek v kvalifikacijah ima olimpijski prvak Berki (15,933). Na konju se je predstavil tudi Luka Kišek, a ga je trema tako zdelala, da je dvakrat padel z orodja (11,233).

Nastop na konju z ročaji (12,733) se Dimicu ni posrečil, zato pa je na drogu kljub veliki napaki pri zvinku s sedmo oceno (13,066) prva rezerva za finale. Prve ocene presenetljivo ni prejel "leteči Holandec", olimpijski prvak Zonderland, ampak njegov rojak Bart DeUrloo (15,066), medtem ko ima Zonderland drugi dosežek kvalifikacij (14,900).

Kar dva finalna nastopa si je danes pritelovadil Klavora, ki ima drugo oceno (14,766) na parterju in tretjo (14,166) na preskoku. Na parterju sta se predstavila tudi Žiga Šilc (13,275) in Matic Pečan (11,175), a tokrat nista pokazala dovolj za finale.

Vsi finalni nastopi po orodjih bodo na sporedu v nedeljo; tekmovanje se bo začelo ob 15. uri.