Smo razočarani, ne pa tudi obupani, saj smo še vedno dobri

Trener slovenskih telovadcev Sebastijan Piletič je spregovoril o SP v gimnastiki brez slovenskega finalista.

Objavljeno
01. oktober 2013 22.04
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Antwerpen – Svetovno prvenstvo 2013, ki ga bo do nedelje gostil Antwerpen, pomeni nov korak nazaj za slovensko gimnastiko. Potem ko so nizu kolajn v obdobju 2005–2007 sledila leta (2009–2011) z »le« finali, so v Belgiji naši telovadci ostali tudi brez tega. Najboljšo uvrstitev je dosegel Sašo Bertoncelj, ki je bil 11., Mitja Petkovšek je končal na 13. mestu.

Cilji slovenske reprezentance, kot jih je razkril na novinarski konferenci pred odhodom na SP selektor Edvard Kolar, so bili: dva finala, uvrstitev Roka Klavore do 20. mesta in zbir med 84 in 85 točk v mnogoboju Alena Dimica. Ko je včeraj končala kvalifikacije še zadnja skupina pri moških, pa je bil iztržek naše ekipe naslednji: brez finala, Klavora 95., Dimic je bil s 76,399 točke 50. Zaostanek za želenim je več kot očiten, 11. in 13. mesto na svetu načeloma ni slab rezultat, z vidika dosežkov v zadnjem desetletju pa vsekakor je. Posebej ker naša najboljša telovadca še zdaleč nista med najmlajšimi, še več: Petkovšek je bil celo najstarejši v moški konkurenci, Bertoncelj pa bo prihodnje leto tudi zakorakal v četrto desetletje.

»Razočarani smo, saj smo računali na dva finala, ne pa tudi obupani, saj smo še vedno dobri. Smo pač zelo strogi do sebe, a zato še nismo slabi. Predvsem pa je imel Mitja zares veliko smolo, saj sem prepričan, da bi bil ob katerikoli drugi sodniški komisiji v finalu. V dvorani preprosto nisem našel nikogar, ki bi se strinjal z njegovo oceno, vsi so menili, da bi moral dobiti vsaj tri desetinke več. In ko bi potem v finalu nastopil z izpopolnjeno sestavo, bi bil spet v boju za kolajno,« je ocenil trener Sebastijan Piletič (Kolarja zavoljo službenih obveznosti v ponedeljek ni bilo v Antwerpnu). Ob tem je seveda močno obžaloval spodrsljaj svojega tekmovalca na konju z ročaji, posebej ker se je Bertoncelj od finala poslovil zavoljo napake pri seskoku. »Kot bi dejal Aljaž: ni škoda padca, ampak zapravljene priložnosti. Sašo je bil z napako blizu finala, pokazal je, da zmore, je pa res, da lahko tudi še nekaj drugih telovadcev obžaluje zamujeno. Sestave so pač težke in kar nekaj favoritov je odpadlo,« je poudaril Piletič, potem ko se je zalomilo tudi olimpijskemu in dvakratnemu svetovnemu prvaku Krisztianu Berkiju, pa Filipu Udetu, Cyrilu Tomassonu, Danielu Keatingsu, Donna-Donnyju Truyensu itd.

Petkovšek in Bertoncelj sta sicer druga in tretja rezerva, a slovenska reprezentanca je vseeno že zapustila prizorišče, za najboljše pa se bo prvenstvo v prihodnjih dneh šele dodobra razživelo. Jutri se bo začel finalni del, kolajne bodo razdelili v moškem mnogoboju, v katerem je Kohei Učimura pred zgodovinskim dosežkom. Prvemu iz kvalifikacij se namreč obeta četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka v »kraljevski disciplini«, Japonec je zmagal tudi na lanskih OI.

Danes čakajo kvalifikacije še Tejo Belak, ki bo nastopila na treh orodjih (vseh razen parterja), največ pa pričakuje na svojem paradnem, preskoku. »Skoka brez napak sta glavni cilj, ker bom najprej nastopila na preskoku, pa bom na bradlji in gredi lahko tekmovala brez stresa in prav zanima me, koliko točk lahko zberem na treh orodjih,« pravi o kvalifikacijski tekmi Belakova. S. V.