Anja Klinar pred EP v dilemi zaradi odličnih dosežkov

Plavanje: Anja Klinar blestela na mitingu v Celju. Na EP tudi v disciplini 800 m prosto?

Objavljeno
15. november 2015 21.29
Slovenka Anja Klinar na plavalnem mitingu v Kranju, Slovenija 22.novembra 2014.
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Celje – Selektor Miha Potočnik bo že danes oblikoval slovensko reprezentanco za EP v Izraelu, pri čemer mu je največ »težav« povzročila Anja Klinar. A skrbi so sladke, gorenjski plavalki se je po odličnem plavanju konec tedna v Celju razširil nabor disciplin – tudi na 800 in 400 m prosto, v katerih je dosegla nova državna rekorda.

Dosežki Klinarjeve so najbolj odmevali ob zboru najboljših slovenskih plavalcev v Celju. Že dopoldne je s 4:02,12 dosegla nov najboljši dosežek na 400 m prosto, popoldne pa še v enkrat daljši disciplini (8:15,26). Obakrat je izboljšala rekordni znamki nekdanje reprezentančne kolegice in dolgoletne sostanovalke Anje Čarman iz leta 2001 na EP v Antwerpnu. Na 400 m prosto je bila tedaj evropska prvakinja s šest desetink slabšim časom, na 800 m pa je s kar 5,05 sekunde počasnejšim plavanjem osvojila srebro.

Na zadnjem EP na Danskem je bilo treba za kolajno plavati sekundo hitreje, Klinarjeva pa je s ta čas najboljšima izidoma v Evropi nedvomno kandidatka za vrh. »Pred EP je to dobrodošlo, saj sem dobila še eno potrditev, da zjutraj lahko plavam zelo dobro. Ob tem pa vem, da lahko formo še dvignem,« je bila zadovoljna po dobrem plavanju v Celju, po katerem je že vedela, da lahko tudi na daljši razdalji močno izboljša svoj osebni rekord. To ji je uspelo za kar 25 sekund! »Na tej razdalji mi sicer manjka izkušenj, a vseeno se mi zdi, da sem tudi taktično odplavala zelo dobro.«

Kljub dobrim dosežkom je bila zadnja leta najboljša slovenska plavalka v dvomih, ali naj v teh dveh disciplinah nastopi tudi na EP. Njen urnik bo namreč zelo natrpan. »Težko se bom odločila, kaj bom plavala. Rezultat na 800 m prosto je zelo dober in po vsej verjetnosti se bom prijavila, nato pa se bom na prizorišču samem odločila, ali bom plavala ali ne. Disciplina se mi prekriva z nastopom na 400 m mešano, kar bi bilo zelo zahtevno,« je razmišljala plavalka, ki sicer načrtuje nastope še na 200 m delfin ter 200 in 400 m mešano. »Nič ne bo narobe, če bom vsak dan kaj plavala, discipline so dobro razporejene. Nabor se je res razširil, a če bom v formi, ne bo težav,« je ostala optimistična Klinarjeva, ki pa se bo morda lažje odločila po generalki v Kranju prihajajoči konec tedna. Zanimivo bo znova videti njeno plavanje na 800 prosto, potem ko je v Celju najboljši izid dosegla praktično v solo nastopu. »Že lani sem poskušala tudi na tej razdalji, a rezultat nikoli ni bil pravi. Res je tudi, da nisem imela veliko priložnosti, mitingov ni tako veliko in v enem štartu je težko pokazati kaj več. Letos pa sem imela na pripravah v Španiji odličen sparing s Tjašo Oder in Gajo Natlačen, to se je poznalo,« se je tudi reprezentančnima kolegicama zahvalila za napredek, za na EP pa si je zaželela le še kanček sreče, zdravja in hitrosti.