Martin ubranil naslov svetovnega prvaka, Brajkovič v ozadju

Nemec Tony Martin je ubranil naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas, Brajkovič je bil 40., Koren pa je končal na 17. mestu.

Objavljeno
19. september 2012 15.44
Posodobljeno
19. september 2012 16.00
Netherlands Cycling Road World Championship
V. D., šport, D. O., Delo.si
V. D., šport, D. O., Delo.si

Valkenburg - Na svetovnem prvenstvu v kolesaarstvu so se tekmovalci pomerili na moškem kronometru, ki je potekal na 45,7 km dolgi trasi Heerelen- s tremi vzponi na Sint Remigiusstraat (1 km – 7,7%), Rozekoel-Bundersberg (800 m – 5,4%) in Cauberg (1,2 km – 5,8%).

Za naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas se je borilo 57 kolesarjev iz 37 držav, med njimi sta bila tudi slovenska adta Kristijan Koren in Jani Brajkovič. Zadnji trije so štartali Tylor Phinney, Alberto Contador in branilec naslova Tony Martin, prav Nemec in Američan sta se do zadnjih metrov borila za končno umago.

Na koncu je bil uspešnejši Martin, ki je tako uspel ubraniti naslov svetovnega prvaka. Njegova prednost je še 30 km pred ciljem znašala 13 sekund, v nadaljevanju dirke na čas pa se mu je Phinney približal že na osem sekund, a je Martin zdržal in ubranil naslov svetovnega prvaka. Phinney se je moral zadovoljiti s srebrno kolajno, bron pa je pripadel Kazahstancu Vasilju Kiryienku.

»Po vseh vzponih in padcih v tej sezoni je to odličen zaključek. Tylor je bil danes odličen - vsi namreč vedo, da bom v finišu pognal močneje, nihče pa ni točno vedel v kakšni formi je on. Zadnjih 200 metrov mi je nekaj težav delal tudi čelni veter, a sem zdržal do konca,« je bil zadovoljen Martin, ki je z zmago odlično izkoristil odsotnost treh najboljših kronometristov Bradleyja Wigginsa, Fabina Cancellare in Chrisa Frooma.

Zagotovo je razočaranContador, ki je na koncu zasedel skromno deveto mesto. »Bil sem resnično presenečen, ko sem ga prehitel ob tabli, ki označuje prevoženih 30 km. Menil sem, da je Alberto danes eden glavnih favoritov za kolajno,« je Nemec komentiral slab nastop zmagovalca Vuelte.

Brajkovič po naporni sezoni ni bil konkurenčen

Že po uvodnih nekaj kilometrih je postalo jasno, da Brajkovič danes ne bo dosegel vrhunskega rezultata - ob tretjem merjenju vmesnega časa je bil njegov zaostanek za najboljšimi že več kot dve minuti, na koncu je zasedel 40. mesto. Uspešnejši je bil Koren, ki je končal na 17. mestu.

»Sigurno ni bila super vožnja. Cesta je bila sicer res mokra, ampak mislim, da so bile glavni vzrok za ta rezultat noge. Sezona je bila predolga in pretežka, da bi še tukaj kaj naredil. Telo ne more več, ne zmore več tako hudih naporov in se ne odziva na treninge, mislim, da je to glavni razlog,« je po odpeljanem kronometru za STA povedal Belokranjec, ki si je pred današnjo dirko želel višje uvrstitve.

»Zelo sem si želel dobro nastopiti. Tudi v Kanadi sem hotel dobro dirkat. Ni vedno tako, da če si želiš, da tudi lahko. Kot sem že prej povedal, sezona je bila predolga, da bi tukaj delal vidnejše rezultate. Mislim, da bo kmalu treba zaključit sezono in se spočit,« je še dodal Brajkovič, ki pa verjame, da lahko v nedeljski cestni dirki k uspehu ekipe veliko pripomore.

»Dal sem maksimum. Težava je nastala, ko me je po desetih kilometrih že ujel dež, bilo je 15, 18 stopinj, voda in veter ... noge so dobile svoje. Imel sem nekaj problemov, ko je bila mišica mrzla in nisem imel več občutka, koliko pritiskam. Andrej Hauptman, ki me je spremljal zadaj, mi je po radiu narekoval tempo, po domače me je gonil, da sem dal vse od sebe,« pa je dejal Koren.

Izidi kronometra (člani)

1. Tony Martin (Nem) 58:38,76
2. Taylor Phinney (ZDA) + 05,37
3. Vasil Kirijenka (Blr) 1:44,99
4. Tejay Van Garderen (ZDA) 1:49,37
5. Fredrik Carl Wilhelm Kessiakoff (Šve) 1:50,56
6. Dmitrij Gruzdev (Kaz) 1:56,44
7. Jan Barta (Češ) 2:12,49
8. Alex Dowsett (VBr) 2:26,06
9. Alberto Contador Velasco (Špa) 2:30,00
10. Adriano Malori (Ita) 2:40,54
...
17. Kristijan Koren (Slo) 3:05,29
40. Jani Brajkovič (Slo) 4:19,00