Benjamin Savšek je svetovni podprvak, Sloveniji ekipno bron

Benjamin Savšek je na SP v Deep Creeku osvojil srebro, kanuisti so ekipno osvojili bron, kajakaši na koncu 6.

Objavljeno
20. september 2014 17.50
tlo-savsek
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Deep Creek - Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku osvojil odlično drugo mesto v slalomu, potem ko je bil dvajset minut proglašen celo kot svetovni prvak. Francozu, ki nastopa za ZDA, Fabianu Lefevru so po pritožbi pribitek dveh sekund odšteli, kar mu je prineslo naslov svetovnega prvaka, Savšek pa se je moral zadovoljiti s srebrom. Po uradnih rezultatih je za zmagovalcem zaostal 1,80 sekunde.

Kot je razložil direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, je ob progi le en sodnik od treh videl dotik, ga sporočil naprej v računsko službo, tako da so Lefevru pribili dve kazenski sekundi. Po natančnejšem pregledu posnetkov so sodniki spremenili odločitev in naslov svetovnega prvaka je pripadel Američanu, saj je bil po času nekoliko hitrejši od varovanca trenerja Jožeta Vidmarja.

Savšek je bil z doseženim kljub temu zelo zadovoljen. »Ni slabo biti drugi, čeprav seveda imam nekaj grenkega priokusa. Vesel sem, da mi je uspela lepa vožnja brez kazenskih sekund in da mi je to uspelo tukaj v ZDA, na to prvenstvo bom imel res lep spomin. Proga mi sicer ni najbolj pri srcu, ker je zelo težka, a sem res vesel uspeha,« je za STA povedal slovenski kanuist in dodal: »Čoln mi je šel danes zelo lepo, hiter sem bil od starta, zato sem spodaj malo nadziral potek, vožnja je bila čista. Pred finalom sem čutil nekaj pritiska, saj sem bil šele sedmi v polfinalu, vedel sem, da mi bo moral čoln steči in uspelo mi je.«

V finalu je nastopil tudi Luka Božič, ki je z dvema dotikoma končal na osmem mestu, tudi on pa je bil na progi zelo hiter, saj bi brez pribitka štirih sekund po času osvojil tretje mesto. Bronasto kolajno je tako osvojil Nemec Franz Anton.

Za 27-letnega Savška je današnji dosežek tudi največji uspeh v karieri, v njej ima poleg današnjega srebra tudi bron z lanskega SP v Pragi, na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 pa je osvojil osmo mesto. V svetovnem pokalu ima član kluba Tacen dve zmagi (Tacen 2014 in Praga 2012), eno drugo mesto (Praga 2010) in eno tretje mesto (Praga 2014).

Slovenski kanuisti ekipno bronasti

Za Savška pa današnja srebrna kolajna ni edina, saj so se slovenski kanuisti z bronom okitili tudi ekipno. Srebrnemu s posamične tekme sta se v ekipi pridružila Luka Božič in Anže Berčič, vsi skupaj pa so zaostali le za Čehi in Slovaki.

Če je Savšek na posamični tekmi po pritožbi ameriškega štaba izgubil zlato kolajno, se je na ekipni tekmi zgodba obrnila v pozitivno smer. Savšek, Berčič in Božič so imeli v cilju namreč osem kazenskih sekund, kar je pomenilo šesto mesto, a so jim po protestu en odbitek odšteli, kar je Slovencem na koncu prineslo bronasto odličje. Na nehvaležno četrto mesto so potisnili Američane.

»Za mano je res popoln dan, nikakor si nisem mislil, da bom osvojil kar dve kolajni, zdaj pa imam poleg posamične še ekipno. Dan je bil sicer res pester. Med posameznimi nastopi sem imel zgolj po dve uri premora, dodatno so me po posamični kolajni peljali še na dopinški preizkus. Treba se je bilo zbrati in skoraj mi to v ekipni vožnji ne bi uspelo. Udaril sem že druga vrata in si takoj rekel, zdaj pa dovolj. Na koncu smo kljub dotikom le pripeljali do kolajne in tudi moštvenega uspeha sem zelo vesel,« je po ekipni vožnji povedal Savšek.

Kajakši na koncu šesti

Tudi kajakaši Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin so dolgo čakali na končno razvrstitev. Po končani tekmi so se namreč na semafor z izidi vsule zvezdice po protestih številnih reprezentanc, ki so kar tekmovale, kateri bodo odbili kazenske sekunde zaradi domnevno sporno dosojenih dotikov. Na koncu so le zmagali Francozi pred Čehi in Britanci, Slovenci pa so s sedmega mesta napredovali na šesto.

Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, ko bodo na brzicah nastopili dvojci in kajakašice, nastopili pa bosta tudi dve Slovenki - Urša Kragelj in Eva Terčelj med posameznicami, ekipno pa se jima bo pridružila še Ajda Novak. Med dvojci bosta slovenska aduta Luka Božič in Sašo Taljat.

Kajakašice čakajo posamični nastopi ob 15. uri po našem času, dvojci pa bodo imeli polfinale ob 16.05.