SP v gimnastiki: japonski čudežni deček ognjeni krst kronal z zmago

Po zaslugi Kenza Širaija in Koheija Kamejame imajo japonski telovadci na SP v žepu že pet kolajn, od tega tri zlate.

Objavljeno
05. oktober 2013 20.29
Belgium Gymnastics Worlds
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Antwerpen – Kenzo Širai na parterju in Kohei Kamejama na konju z ročaji sta na gimnastičnem svetovnem prvenstvu v Antwerpnu poskrbela, da ima Japonska v svoji zbirki že tri zlata odličja (skupno pet). Na krogih je s tekmeci opravil Brazilec Arthur Zanetti, pri dekletih pa je bila Američanka McKayla Maroney najboljša na preskoku, Kitajka Huidan Huang pa na dvovišinski bradlji.

Širai, ki je avgusta dopolnil komaj 17 let, je ognjeni krst na velikih tekmovanjih kronal s prestižno lovoriko. Mister Twist (njegov vzdevek se nanaša na četvorni vijak na parterju) je z izjemno zahtevno sestavo z izhodiščno vrednostjo 17,400 točke prepričljivo opravil s konkurenco (16,000) na čelu z Američanom Jacobom Daltonom (15,600) in njegovim rojakom, branilcem naslova Koheijem Učimuro (15,500), ki je pred tem vpisal že četrti zaporedni mnogobojski naslov.

Tudi na konju z ročaji je – brez slovenskega predstavnika Saša Bertonclja in olimpijskega zmagovalca, svetovnega in evropskega prvaka Krisztiana Berkija, ki sta obtičala pred vrati finala – zmaga romala na Japonsko, odlično pripravljenost tamkajšnjih predstavnikov je zapečatil Kohei Kamejama (15,833). Srebro sta si razdelila Britanec Max Whitlock in Mehičan Daniel Barron (po 15,633).

Na krogih je olimpijski zmagovalec Arthur Zanetti prekinil niz petih zaporednih kitajskih zmag. Predlanski svetovni podprvak si je prislužil 15,800 točke, drugouvrščeni Rus Aleksandr Balandin 15,733, tretji Američan Brandon Wynn pa 15,666. Najboljši predstavnik Kitajske, zmagovalec kvalifikacij Liu Yang, je obtičal tik pod stopničkami (15,633).

V ženski konkurenci je na preskoku, na katerem je edina slovenska predstavnica Teja Belak le za las ostala brez nastopa v elitni osmerici, zmagala branilka naslova in druga z olimpijskih iger McKayla Maroney (15,724), na zmagovalni oder sta stopili še njena rojakinja, novopečena zmagovalka v mnogoboju Simone Biles (15,595), in Un-Jong Hong iz Severne Koreje (15,483). Na dvovišinski bradlji se je najbolj smejalo Huidan Huang (15,400), ki je ugnala tudi Američanko Kylo Ross (15,266) in branilko naslova, Rusinjo Alijo Mustafino (15,033). Najboljša v kvalifikacijah, Kitajka Jinnan Yao, je med izvedbo prvine padla in končala kot šesta.

Prvenstvo se bo v Belgiji jutri končalo s preostalimi petimi finali po orodjih.