SP v ironmanu: David Pleše ni videl cilja

»Jekleni mož« iz Velenja je moral odstopiti po kolesarskem delu, zmage se je veselil Nemec Sebastian Kienle.

Objavljeno
12. oktober 2014 09.08
Nedelo
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kailua - Najboljši slovenski triatlonec David Pleše je bil na dobri poti, da na Havajih popravi svoj lanski dosežek s svetovnega prvenstva v ironmanu, ko je za rep ujel zgornjo polovico nastopajočih med profesionalci, a mu telo po obetavnem začetku ni več dovolilo nadaljevati, zato je moral po kolesarskem delu odstopiti. Kljub vsemu je zasedel končno 43. mesto.

V plavanju, ki je njegov »najšibkejši člen«, je bil le za dobro minuto počasnejši od poznejšega zmagovalca, saj je s skoraj štirikilometrsko progo opravil v času 55:41, s čimer je izboljšal svoj lanski dosežek. Kolo mu je nato vzelo preveč moči (5;06:59), da bi lahko nadaljeval še s tekom, zato je bil prisiljen predčasno zapečatiti svoj nastop.

»Žal tokrat ni šlo. Po dobrem plavanju in začetku kolesarjenja je kazalo na odličen dan, vendar pa noge niso hotele več slediti. To je šport. Čestitke zmagovalcu,« odstop ni pretirano potrl 31-letnega Velenjčana, ki tako ostaja pri eni uvrstitvi s svetovnih prvenstev v ironmanu, lanskem 27. mestu.

Prestižne zmage se je veselil lani tretjeuvrščeni Sebastian Kienle (8;14:18), ki je vpisal prvo nemško zmago po Normannu Stadlerju pred osmimi leti. Na zmagovalni oder sta med profesionalci stopila še Američan Ben Hoffmann (8;19:23) in Nemec Jan Frodeno (8;20:32). Med dekleti je lansko zmago ubranila Avstralka Mirinda Carfrae (9;00:55), ki je svetovna prvakinja postala tretjič, na zmagovalni oder pa se je povzpela že šesto leto zapored.

Na Havajih sta sicer slovenske barve v starostni kategoriji od 40 do 44 let branila tudi Tomaž Kovač, ki je bil v konkurenci 288 tekmovalcev zelo spodoben 58., Tomaž Šink pa je zasedel 126. mesto. Najboljši rezultat pa je v starostni skupini od 25 do 29 let z odličnim 23. časom postavil Janez Klančnik, ki je v absolutni konkurenci zasedel 174. mesto.