SP v veslanju: Luka Špik odpovedal nastop v četrtfinalu

Na veslaškem SP v Južni Koreji je skifist Rajko Hrvat v četrtfinalu zasedel 5. mesto in ostal brez polfinalnega nastopa.

Objavljeno
28. avgust 2013 09.55
Veslanje - Pomladanska regata
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Čungdžu - Na SP v veslanju v Južni Koreji se je uresničil črn scenarij, ki so ga v slovenski reprezentanci napovedovali v zadnjih dneh. Najboljši slovenski veslač Luka Špik zaradi hudih bolečin v hrbtu ni mogel nastopiti v četrtfinalu.

Bolečine so se pojavile po predtekmovanju, ko ga je zagrabil mišični krč. Zato je odtlej izpustil treninge in se posvetil terapijam in počitku. Toda tudi na jutranjem ogrevalnem treningu poškodba ni izginila, zato se je uro pred tekmo po temeljitem premisleku odločil, da nastop v četrtfinalu odpove. S tem je tudi končal nastope na veslaškem SP v Čungdžuju.

»Glede na to, da se je stvar pojavila takoj po predtekmah, smo reagirali zelo hitro. Vse je bilo narejeno maksimalno, kolikor se je delo, da bi se stvar popravila. Po dveh dneh sem šel danes prvič na veslaški trening, standardno kar naredimo pred tekmo, da gremo odveslat štiri kilometre. Na vodi sem ob vsakem zavesljaju občutil bolečine v predelu hrbta, kjer je bil ta mišični krč. Na koncu sem se po premisleku in pogovoru z več terapevti in trenerjem odločil, da se naredi odjava. Seveda je to zadnja stvar, ki bi jo hotel narediti, ampak gre tudi za nadaljnje posledice. Če bi bil četrtfinale lahka dirka, bi mogoče poskusil. Tako pa se mi zdi, da je prevelik riziko, da mi tekma ne bi uspela in da bi bile posledice na križu še večje in s tem daljša rehabilitacija. Na žalost se je to zgodilo. Veliko raje bi šel na tekmo, ampak mislim, da je bila to vseeno najbolj racionalna odločitev,« je svojo odločitev pojasnil Špik.

Hrvat brez polfinala

Neuspešno se je tekmovanje končalo tudi za Hrvata, ki je bil v četrtfinalu peti, med najboljših 12 posadk na svetu pa so vodila prva tri mesta. Iz njegove skupine je to uspelo veslačem iz Nemčije, Madžarske in Italije, ki je v sklepnem delu strla odpor Nove Zelandije. Hrvat je bil večino dirke na petem mestu, brez možnosti za napredovanje.

»Rajko realno ni imel možnosti za preboj naprej, je pa danes pokazal tudi nekaj slabšo formo od načrtovane,« je ta nastop pospremil sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik.

V četrtek bo Slovenijo v polfinalu Čungdžuju zastopal dvojni četverec, ki je v ponedeljek dosegel nepričakovano zmago v repasažu, Hrvat bo nastopil v tekmi za uvrstitev v finale C.