Špilakov tretji »ne« reprezentanci

Na svetovnem prvenstvu v Španiji vprašljiv tudi nastop Janija Brajkoviča.

Objavljeno
05. september 2014 00.22
Novo mesto 26.09.2012 - Gorazd Stangelj.foto:Blaz Samec/DELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Španiji, ki bo od 22. do 18. septembra v Ponferradi, bo nastopilo 23 slovenskih kolesarjev in obe ekipi za vožnjo na čas: Adria Mobil in BTC City Ljubljana. V elitni konkurenci profesionalcev jih bo šest, v selekciji selektorja Gorazda Štanglja pa ne bo Simona Špilaka, letos sicer najboljšega Slovenca na lestvici WorldToura.

Prekmurec, ki je nazadnje na svetovnem prvenstvu nastopil leta 2010 v Melbournu, je že pred Tourom povedal, da nastopa, tako kot minula leta, nima v jesenskem načrtu. A je Štangelj kljub temu upal, da si bo premislil. »Želel sem Špilaka v ekipi, saj bi bil naš zelo močan adut. Kot profesionalec moram njegovo odločitev spoštovati, imam pa svoje mnenje,« je komentiral odpoved Štangelj, ki je določil 10 kandidatov. Kdo pa bo v šesterici, bo določil po zadnji dirki WorldToura v Kanadi, 14. septembra.

Vendar pa Špilak ni edina selektorjeva težava. Jani Brajkovič, ki bi bil sicer njegov prvi izbor, se še ni odločil, kako bo nadaljeval sezono po Kanadi. Pogodbe za prihodnje sezone še nima, tako da se bo moral bržkone osredotočiti na dve dirki WoldToura, ki mu po konfiguraciji terena zelo ustrezata. To sta dirki po Pekingu in Lombardiji, kjer je bil sicer pred leti drugi, kar je še vedno najboljša slovenska uvrstitev na največjih klasikah. Štangelj je pojasnil, da ne ve, kakšen je Brajkovičev položaj v Astani, kjer je sicer eden od športnih direktorjev. Niti ne ve, ali je Belokranjec dobil pismo, v katerem ponavadi profesionalni klubi obvestijo kolesarje, da ne računajo na njih. »To ni moje področje dela,« je na kratko odgovoril na vprašanje, koliko lahko vpliva na delodajalce.

V Ponferradi, ki leži 100 km zahodno od Leona, bosta prva moža najbolj izkušena – Grega Bole in Kristjan Koren. Selektor je namreč prepričan, da 18,2 km dolga proga z dvema vzponoma (skupaj 8 km) in 5-kilometrskim spustom ni za klasične šprinterje, čeprav bo bržkone moral imeti enega ali dva v rezervi. Kolesarje na 254,8 km dolgi preizkušnji čaka 112 km klanca s 4284 metri višinske razlike. »Slišim, da bodo Belgijci poslali na SP Boonena, Italijani pa Trentina oz. Modula, vendar menim, da so to le ugibanja. Proga je za njih pretežka in prezahtevna. Če bi nastopili z vsemi najboljšimi v pravi formi, bi imeli zelo močno reprezentanco. Tako pa se bo treba prilagajati danemu,« razmišlja o SP Štangelj.

V vožnji na kronometer bo med profesionalci zagotovo nastopil Koren, Brajkovič pa le, če bo pripravljen. Sicer pa Štangelj razmišlja o Mateju Mohoriču. Za najmlajšega profesionalca WorldToura, ki bo 29. oktobra napolnil 20 let, bo nastop na SP najprej učna ura, nato pa tudi nabiranje izkušenj. Ob tem kaže poudariti, da bo Mohorič na povabilo predsednika UCI Briana Cooksona na prosti dan predaval mladim kolesarjem z vsega sveta o svojih prvih izkušnjah med profesionalci, življenju kolesarja, siceršnjih vrednotah in športni etiki.