Šport nas najbolj povezuje in navdušuje

Dan slovenskega športa: Danes mineva 20 let od prvih zlatih kolajn na OI v samostojni Sloveniji.

Objavljeno
23. september 2020 06.01
Posodobljeno
23. september 2020 06.01
Luka Špik in Iztok Čop sta se takole na današnji dan pred natanko dvajsetimi leti veselila zlate kolajne na OI v Sydneyju.
FOTO: Goran Tomasevic/Reuters
Ljubljana – V Sloveniji bomo danes prvič praznovali dan športa. Za 23. september so se odločili zato, ker smo se na ta nepozabni dan pred natanko dvajsetimi leti na olimpijskih igrah v Sydneyju veselili kar dveh zlatih lovorik, za kateri sta poskrbela strelec Rajmond Debevec in veslaški dvojec Iztok Čop-Luka Špik.

»Nacionalni praznik slavi šport v najširšem smislu, od prvih otroških korakov na igriščih do vrhunskih dosežkov na največjih tekmovanjih, predvsem pa poudarja pomen redne telesne dejavnosti za zdravje in dobro počutje vseh nas,« je pojasnil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Da smo Slovenci športni narod, ni nobena skrivnost. »Na splošno imamo radi šport. To je dejavnost, ki nas najbolj povezuje in navdušuje,« je poudaril prvi mož OKS in pristavil, da je namen praznika spodbuditi slehernega med nami, da šport vključi v svoj vsakdan. Zato s številnimi aktivnostmi ob prazniku ozaveščajo o pomenu športa in spodbujajo k redni telesni dejavnosti.
image
Rajmond Debevec si je leta 2000 v Sydneyju pristreljal naslov olimpijskega prvaka. FOTO: Matej Družnik


»Veseli nas, da bo na ta dan pri nas približno 150 različnih športnih dogodkov: promocije različnih panog, tekaške prireditve, mini olimpijade, brezplačne vadbe za različne starostne skupine, posveti in okrogle mize o različnih aktualnih temah slovenskega športa ter ne nazadnje tudi občinske podelitve priznanj športnik leta,« je naštel Gabrovec.

Glavni dogodek v počastitev novega državnega praznika se bo danes ob 10. uri začel na Trgu republike v Ljubljani, kjer pričakujejo tudi častnega gosta, predsednika države Boruta Pahorja. Dan slovenskega športa bodo popoldne sklenili na Bledu s prireditvijo v počastitev 20 let od osvojitve prvih zlatih olimpijskih kolajn za samostojno Slovenijo.

Ob tem se je Gabrovec dotaknil še ponedeljkovega obiska Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). »Enodnevni obisk Bacha je bil koristen in dobrodošel. Pogovori s predsednikom vlade Janezom Janšo so bili konkretni; slovenski premier je obljubil večjo pomoč in podporo države slovenskemu športu,« je še dejal prvi mož OKS in dodal, da so na dobrodelnem dogodku Fundacije Miroslava Cerarja (prireditev je sicer zaradi nenošenja mask dvignila obilo prahu, op. p.) za mlade športnike iz socialno šibkejših okolij zbrali 120.000 evrov.