Športnik leta 2011: najboljša Tina Maze in Peter Kauzer

Športnika leta sta postala smučarka Tina Maze in kajakaš Peter Kauzer, med ekipami so slavili smučarski skakalci.

Objavljeno
21. december 2011 16.09
Posodobljeno
21. december 2011 20.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na današnji tradicionalni prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani razglasilo najboljše slovenske športnike v preteklem letu.

Laskavi naziv najboljše športnice leta 2011 je pripadel alpski smučarki Tini Maze, medtem ko je najboljši moški športnik postal kajakaš Peter Kauzer. Med ekipami je največ glasov prejela slovenska reprezentanca v smučarskih skokih, piše STA. Najboljše športnike je v Vili Podkrožnik sprejel tudi predsednik države Danilo Türk.

Mazejeva slavila še drugič zapored

Mazejeva je s 368 glasovi še drugo leto zapored postala najboljša slovenska športnica in prehitela tudi smučarsko tekačico Petro Majdič (204 točk) in judoistko Urško Žolnir (72). Črnjanka je bila v pretekli sezoni v samem svetovnem vrhu, saj je v svetovnem pokalu zasedla končno tretje mesto. Blestela je tudi na na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je slavila na veleslalomski tekmi, v kombinaciji pa je osvojila srebro.

»Nekaj časa bo moralo preteči, da občutki ob prejemu nagrade pridejo za mano. Hvala staršem, babicam in dedkom za gene in za vse, kar sem potrebovala za uresničitev ciljev. Hvala Andrei, ker je spet prižgal ogenj v meni, in sestri, od katere črpam najstniško sproščenost,« je ob prejemu nagrade dejala Mazejeva.

Kauzer pred Kozmusom in Tokičem

Kauzer je dobil 287 točk, najbližja zasledovalca sta bila atlet Primož Kozmus (186) in namiznoteniški igralec Bojan Tokič (104). 28-letni Kauzer je v slalomu na divjih vodah postal svetovni prvak, zmagal je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil naslov evropskega prvaka v moštvenih vožnjah.

»Hvala dekletu, ker me prenaša. Znam biti zelo trmast in zatežen. Hvala tudi novinarjem, da ste glasovali zame. Po 15 letih je spet kajakaš na vrhu. Vesele praznike,« pa se je zahvalil Kauzer.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je dobila 48 točk, na drugem mestu so nogometaši Maribora (39), tretji pa so bili rokometaši Cimos Kopra (24). Slovenski orli so v v postavi Jernej Damjan, Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš na ekipni tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oslu osvojili bronasto kolajno. Razveselili so tudi domače navijače v Planici, saj so v finalu svetovnega pokala prav tako zasedli tretje mesto.

»Spomin je še zelo živ, tudi same občutke lahko še podoživim. Nekaj smo res naredili, mislim pa, da je to ekipo tudi malo zbližalo, kar je ob takih uspehih tudi prav. Od takrat tudi stopnjujemo svojo formo,« pa je po prejemu nagrade v imenu skakalcev za STA povedal Robert Kranjec.

Štukelj in Cerar v Hram slavnih slovenskih športnikov

V Hram slavnih slovenskih športnikov, ki bo zaživel prihodnje leto, so uvrstili prva slovenska športnika, Leona Štuklja in Mira Cerarja, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja. »Počaščen sem. Lepo je, ko si v domovini spoštovan,« je dejal Cerar.

Miha Žibrat, ki je do leta 2010 desetletje uspešno vodil DŠNS, je dobil za svoje delo posebno zahvalo. Nagrade so podelili nekdanji vrhunski športniki, priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa v več kot desetletju, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez, še piše STA.

Z neposrednim prenosom je prireditev Športnik leta 2011, katere rdeča nit je bila športnik od otroštva do starosti, prenašala TV Slovenija, voditelj je bil Mito Trefalt, eden prvih športnih reporterjev TV Slovenija, dolgoletni voditelj in urednik številnih oddaj in voditelj javnih prireditev, ob strani pa mu je stala atraktivna igralka Maja Martina Merljak.